НЗОК стартира 2014 г. с 80 млн. дълг

parizazdraveНационалната здравноосигурителна каса ще започне следващата година с дефицит от 80 млн.лв. Това заяви директорът на касата д-р Румяна Тодорова на подписването на Националния рамков договор за 2014 г. Дългът идва от неплатените пари на болниците за извършената дейност през октомври и ноември 2013 г.
Преди дни НЗОК започна разплащането с болниците. Лечебните заведения получиха всички заработени пари през септември, но по 80 на сто - за октомври и ноември месец.
Лечението за декември се покрива с бюджета на касата за 2014 г.
През 2014 г. здравната каса ще разполага с 2.82 млрд.лв., от които 2.47 млрд.лв. са за здравноосигурителни плащания. За болнична медицинска помощ в бюджета са предвидени 988 млн.лв., за лекарства – 556 млн.лв. и 145 млн.лв. терапия на злокачествени заболявания.
Предвидените средства за плащания от трансфери от Министерството на здравеопазването са общо в размер на 13.4 млн.лв. Те са предназначени за дейности по амбулаторно проследяване на болни с психични заболявания и на болни с кожно-венерически заболявания, както и за интензивно лечение. В тези средства е включена и сумата за доплащане на частта от потребителската такса, която е разлика над 1 лв. за пенсионерите.
В бюджета на НЗОК ще има и 1 млн.лв. за дейностите за асистирана репродукция, които са започнали през 2013 г. От 2014 г. финансирането на тази дейност отново преминава към ресорното министерство.
"Здравна поща", i

Какво се случва с хората, които ядат кисело зеле
08 Февруари 2021, Понеделник
{cmp_start...
Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov
ELENA PETROVA ANEVA

avtoreklama

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД