И 13-годишните в програмата за профилактика на рака на маточната шийка

И 13-годишните в програмата за профилактика на рака на маточната шийкаНационалният координационен съвет на Националната програма за първична профилактика на рак на маточната шийка подкрепя предложението за допълнителен обхват на инициативата, който да включи и 13-годишните момичета. Това стана ясно по време на пресконференцията "Постижения и предизвикателства на Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка".
Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка стартира през месец октомври 2012 г.
Тя е предназначена за всички момичета, навършили 12 години.
През изминалата една година бе реализирана сериозна информационна кампания, която доведе до по-добра осведоменост сред обществото за заболяването, както и постигане на добър имунизационен обхват сред 12-годишните момичета. Въпреки успешният старт на програмата много от момичетата, вече навършили 13 години, нямаха възможността да се възползват от нея.
На събитието бе обсъдено също и предложението за увеличаване на бюджета на Националната програма с 1 млн.лв. спрямо първоначално заложените 2 млн.лв. Това би позволило да бъде постигната основната цел на инициативата, а именно обхват от минимум 75% сред 12-годишните момичета, както и разширяване на възрастовия достъп до имунизация и така да се даде шанс за превенция на повече български момичета от това коварно заболяване.
Постигнатите добри резултати за тази една година, откакто Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка действа, показват интереса и отговорността на родителите към тази доброволна имунизация, като профилактика на това онкологично заболяване, от което годишно се разболяват около 1000 жени.
"Здравна поща", i

Ако краката се потят твърде много...
14 Май 2020, Четвъртък
{cmp_start...
Не се лишавайте от сън!
12 Май 2020, Вторник
{cmp_start...
ЕС създава хуманитарен въздушен мост
11 Май 2020, Понеделник
{cmp_start...
Опитайте правилото "72 часа"
06 Май 2020, Сряда
{cmp_start...
Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov
ELENA PETROVA ANEVA

avtoreklama

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД