40 дихателни апарата за страдащи от невромускулни болести обеща МЗ

40 дихателни апарата за страдащи от невромускулни болести обеща МЗДиректорът на дирекция "Медицински дейности " в Министерството на здравеопазването Максим Гайдев пое ангажимент пред представители на Българската асоциация за невромускулни заболявания да се осигурят 40 дихателни апарата за пациенти над 18-годишна възраст. Дихателните апарати за децата, които имат нужда от тях, са осигурени, посочи Виолета Антонова, председател на асоциацията.

По отношение на рехабилитацията на децата с невромускулни заболявания, които са близо 6 хиляди, Гайдев допълни, че финансовият ресурс на Здравната каса не позволява тя да бъде увеличена. Към момента НЗОК плаща 2 пъти годишно по 10 дни рехабилитация за деца и веднъж годишно 7 дни за възрастни.
Тези болни имат нужда от целогодишна терапия, категорични са родителите на болните деца.
Лечението на децата с нервомускулни заболявания включва висока доза на витамини и антиоксиданти, но те не се заплащат от НЗОК, каза още Антонова и уточни, че на месец цената им е близо 200 лв. Децата и възрастните освен от постоянна рехабилитация се нуждаят и от специални легла. Инвалидните колички за деца трябва да се сменят много често, особено когато детето расте бързо, допълни тя.
Много малко от болните деца учат, тъй като почти нито едно училище не е пригодено за повдигане на инвалидни колички. Родители се оплакаха, че дори и на външните стълби училището да има рампа, вътре детето няма как да бъде пренесено по етажите, за да учи, особено след четвърти клас, когато учениците сменят класните стаи по различните предмети.
Асоциацията организира информационна кампания за съпричастност към болните от невромускулни заболявания в рамките на проект, финансиран от ОП "Развитие на човешките ресурси".
"Здравна поща"

Музиката помага за добрия сън
21 Април 2021, Сряда
{cmp_start...
Какво се случва с хората, които ядат кисело зеле
08 Февруари 2021, Понеделник
{cmp_start...
Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov
ELENA PETROVA ANEVA

avtoreklama

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД