20 общински болници с опасност от закриване

20 общински болници с опасност от закриванеНай-малко 20 общински болници няма да могат да издържат на по-високите минимални осигурителни прагове, които бяха договорени в здравеопазването, и ще се наложи да затворят. За това предупреждават от Сдружението на общинските болници.
Според обявено споразумение, праговете в сектора за различните звена - началници, лекари, медицински сестри, акушерки, лаборанти и т.н., трябва да се увеличат между 13 и 15%, което е рекорден ръст за 2014 г.
20 закрити болници е бройката на пръв поглед, но може и да са повече. С по-високите прагове допълнително се смазват тези лечебни заведения, защото, когато трябва едни пари да се дадат, трябва отнякъде да се вземат. В същото време цените на пътеките не са мръднали, делегираните бюджети на болниците са намалели драстично, заяви шефът на сдружението Неделчо Тотев.
От асоциацията на директорите в здравеопазването пък предупредиха, че ръстът на минималните прагове ще доведe до реално намаляване на възнагражденията на медицинския персонал, тъй като парите за по-големите осигуровки няма откъде да дойдат, освен от заплатите.
Оттам припомнят, че в много болници още не са достигнати договорените минимални заплати в колективния трудов договор от средата на 2012 г., тъй като размерът им е бил обвързан с увеличение на цените на клиничните пътеки, което не се е случило. В същото време новите минимални прагове са по-високи дори от договорения минимум.
Заради проблемите с праговете в здравеопазването все още не е приключило окончателно договарянето за 2014 г., което трябваше да свърши още на 2 септември. Без определяне на минималния осигурителен доход няма как да се направи бюджетът на НОИ.
Ежегодно здравната каса определя бюджет на общинските лечебни заведения. При управлението на ГЕРБ той беше силно редуциран, тъй като заради завишени изисквания за персонал и техника намаля и броят на клиничните пътеки, по които те могат да работят. Това заедно със спирането и на държавната субсидия беше сред основните причини за закриването на 17 общински болници в последните две години. Здравният министър Таня Андреева обещава догодина отново да има субсидия за общинските лечебни заведения, но само за тези в труднодостъпни райони или без друг достъп до медицинска помощ.
"Здравна поща", i

Паниката е тежко страдание
26 Май 2020, Вторник
{cmp_start...
Ако краката се потят твърде много...
14 Май 2020, Четвъртък
{cmp_start...
Не се лишавайте от сън!
12 Май 2020, Вторник
{cmp_start...
ЕС създава хуманитарен въздушен мост
11 Май 2020, Понеделник
{cmp_start...
Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov
ELENA PETROVA ANEVA

avtoreklama

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД