Сляпо-глухите искат Закон за жестомимичния език

Сляпо-глухите искат Закон за жестомимичния езикЗа създаването на Закон за жестомимичния език настоява Националната асоциация на сляпо-глухите в България. Това стана ясно от изявление на председателя на организацията Димитър Парапанов. По думите му законът трябва да опише методите за работа със сляпо-глухи, кои са потребителите на съответните социални услуги и как ще ги получават. Парапанов даде за пример Унгария, където от 5 години функционира такъв закон. Там на всеки потребител се полагат по 200 часа годишно безплатно обучение на съответния жестомимичен език, а ако е в болница му се назначава безплатен преводач. Унгария имала и обучени интерпретатори, които помагат на хората с увреждане да се адаптират към външния свят и да не изпадат в изолация.
Унгарските интерпретатори минават само курсове, за да се обучат на жестомимичен език, докато в скандинавските страни има бакалавърски програми в университетите.
До края на годината асоциацията е с намерение да инициира срещи на депутати със Съюза на глухите и Центъра за жестомимичен език.
"Здравна поща", i

Музиката помага за добрия сън
18 Януари 2023, Сряда
{cmp_start...
Какво се случва с хората, които ядат кисело зеле
08 Февруари 2021, Понеделник
{cmp_start...
Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov
ELENA PETROVA ANEVA

avtoreklama

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД