"Далматинец" може да помогне на деца с ДЦП и други заболявания на опорно-двигателния апарат

zp Gergana Todorova 01Дневният център за деца с увреждания в Стара Загора има належаща нужда от вертикализатор, разказа за "Здравна поща" директорът на центъра Гергана ТОДОРОВА. Помощното средство се използва като терапевтичен стол в ранната адаптация на децата с детска церебрална парализа към седяща позиция и като статичен вертикализатор в по-късния етап на рехабилитацията. С други думи детето, което е в една и съща поза в инвалидната количка, може да бъде изправено, да стъпи на крака, да натоварва различни групи мускули.
Най-важното е, че по този начин става възможна оптималната стимулация на гръбначния стълб. Наричат вертикализатора "далматинец", заради изображението на веселото животинче върху детския вариант.
Цената на най-добрия на пазара - електрическия, който позволява и облегчено пренасяне на детето от количката върху терапевтичния стол, е само 4000 лв. Просто е странно, че град като Стара Загора не може да осигури на болните си деца 4000 лв. за повишаване на качеството им на живот. Невъзможно е да натоварим родителите на децата с ДЦП примерно със събиране на средства за "далматинеца". Тези хора ежедневно водят страшна, включително във финансово отношение, битка, разказва г-жа Тодорова. От памперсите, количките, поддръжката им, та до архитектурата на средата, всичко е проблем и средства, допълва събеседницата ни.
Вертикализаторът е многофункционален, добре оборудван, изработен е от екологична дървесина, със стабилизиращ колан за главата, ако детето няма контрол върху главата... Устройството е приложимо и при ред други заболявания: пара- и тетрапареза, пара- и тетраплегия, дегенерация на централната нервна система, напреднала демиелинизация, травма на гръбнака, 4-ти стадий на ревматизъм, състояния след спинална травма.
Дневният център за деца с увреждания с радост ще поеме всяка протегната с добро към децата ръка, защото целта, която екипът си е поставил, е максимална социализация на малчуганите, извеждането им от състоянието на изолация и общуване само с връстници с двигателни проблеми. Каузата е страхотна и ако част от цената за постигането й са 4000 лв., вярваме, че бизнесът и гражданите на Стара Загора с радост ще я платят.
"Здравна поща", Живка КЕХАЙОВА

Паниката е тежко страдание
26 Май 2020, Вторник
{cmp_start...
Ако краката се потят твърде много...
14 Май 2020, Четвъртък
{cmp_start...
Не се лишавайте от сън!
12 Май 2020, Вторник
{cmp_start...
ЕС създава хуманитарен въздушен мост
11 Май 2020, Понеделник
{cmp_start...
Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov
ELENA PETROVA ANEVA

avtoreklama

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД