"БиС-Благотворителност и Спорт": Даряването на кръв е знак на по-висше самосъзнание, съпричастност и отговорност

Данните сочат, че в Старозагорска област от безвъзмездно дарената кръв живеят над 20 тежко анемични деца

"БиС-Благотворителност и Спорт": Даряването на кръв е знак на по-висше самосъзнание, съпричастност и отговорностСпециализираното издание "Здравна поща" стартира нова инициатива - "Щедри сърца". Кампанията е насочена към насърчаване на безвъзмездното кръводаряване и безвъзмездните кръводарители. Тя цели и популяризиране на хората с щедри сърца, които безвъзмездно даряват кръв за спасяването на нечий живот и са взели ценното решение за това по собствена убеденост и информираност.
Във връзка с инициативата публикуваме полезна информация по темата, както и конкретни данни, засягащи тенденциите в кръводаряването в регион Стара Загора и в цялата страна.
В този брой представяме вдъхновяващия пример на неправителствената организация "БиС - Благотворителност и Спорт", организатор на безвъзмездни Коледни кръводарителски акции.
***
"БиС-Благотворителност и Спорт" е неправителствена организация с основна цел провеждане на напълно безплатни тренировки на открито и организиране на общонационални благотворителни кампании - събиране на капачки, почистване, кръводаряване и др., разказва за НБП Мартин Калчев, един от ръководителите на проекта в Стара Загора. Организацията е създадена през 2013 г. във Варна. От нейни бивши членове тръгват много групички със сходни идеи и ценности, най-популярната от които е "Капачки за бъдеще".
В Стара Загора ръководители на проекта от 3 години са Мартин Калчев и Живко Желязков. На местно ниво изпълняваме пълната програма на организацията. Това включва ежегодно почистване на Самарското знаме, събиране на капачки и, разбира се, организиране на безвъзмездни Коледни кръводарителски кампании, пояснява Мартин.
Даряването на кръв, освен здравословно, е знак на по-висше самосъзнание, съпричастност и отговорност към проблемите на съвременното общество. С нашето участие в кръводарителска кампания се стремим да променим всеобщата нагласа, че кръводаряването е нещо вредно и е само за спешни случаи, когато близък или приятел се нуждае. Напротив, по данни на Регионалния център по трансфузионна хематология, в Старозагорска област именно от така наречената "свободна", безвъзмездно дарена кръв, живеят над 20 тежко анемични деца. Важно е да се знае, че те се нуждаят от ежемесечно кръвопреливане, казват от "БиС".
Освен с безвъзмездното кръводаряване, организацията работи активно и за другите си дейности. Вече няколко години Мартин Калчев и Живко Желязков провеждат тренировки на открито, които са абсолютно безплатни (за повече информация - във фейсбук БиС - Благотворителност и Спорт). Организират се и уикенди в парк "Артилерийски". Важно за нас е да уточним, че абсолютно никой от трениращите не е задължен да участва, в която и да е от кампаниите на "БиС". Въпреки това, често в тях се включват роднини и приятели на трениращите. Всеки помага с каквото може, а липсата на „задни“ мисли, дори в така актуалната през последните дни предизборна кампания, прави тренировките и кампаниите на БиС изключително чисто и приятно място за спорт, благотворителност, срещи с позитивни и енергични хора, категоричен е Мартин Калчев.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov
ELENA PETROVA ANEVA

avtoreklama

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД