Мегазвездата Кристиано Роналдо - кръводарител и донор на костен мозък

Не боли, това е прост акт, който може да спаси много човешки животи, казва още за кръводаряването един от най-добрите играчи в историята на футбола

Мегазвездата Кристиано Роналдо - кръводарител и донор на костен мозъкСпециализираното издание "Здравна поща" стартира нова инициатива - "Щедри сърца". Кампанията е насочена към насърчаване на безвъзмездното кръводаряване и безвъзмездните кръводарители. Тя цели и популяризиране на хората с щедри сърца, които безвъзмездно даряват кръв за спасяването на нечий живот и са взели ценното решение за това по собствена убеденост и информираност.
Във връзка с инициативата ще бъде публикувана полезна информация по темата, както и конкретни данни, касаещи тенденциите в кръводаряването в регион Стара Загора и в цялата страна.
В този брой представяме един вдъхновяващ пример, свързан с благородната кауза - мегазвездата на световния футбол Кристиано Роналдо, който освен редовен кръводарител е и донор на костен мозък.
***
Петкратният носител на "Златната топка" Кристиано Роналдо е не само редовен кръводарител, но и донор на костен мозък. Той започва да кръводарява, след като синът на съотборника му Карлош Мартинс се разболява от левкемия и капитанът на Португалия осъзнава, колко важно е да можеш да помогнеш на някой, който се нуждае, във всеки един момент.
С кръводаряването е свързан и интересният факт, че мегазвездата на световния футбол, понастоящем играч на "Ювентус", няма нито една татуировка. Защото, ако си донор, след всяка направена татуировка е нужно да се изчака поне 4 месеца, за да може да се даде кръв отново. Целта е да бъде предотвратено предаването на възможни инфекции.
Мегазвездата Кристиано Роналдо - кръводарител и донор на костен мозъкВъв връзка със своята кауза Кристиано Роналдо често прави акции, в които призовава феновете си също да дарят кръв. Например, през 2017 г. на 14 юни - Световния ден на доброволното и безвъзмездно кръводаряване, Роналдо се обърна към своите последователи в социалните мрежи и ги насърчи да помагат на хората в нужда. По-късно през същата година португалецът качи в Инстаграм снимка от център по кръводаряване с плик плазма в ръка и отново отправя призив към всички свои фенове да станат донори. "Мотивация! Знам колко хора имат нужда от тази плазма. Споделяйте снимки как дарявате и вдъхновявайте и други да станат донори", призовава Роналдо. Футболистът за няколко часа събра над 3 млн. последователи в Инстаграм. Кристиано заявява, че с това действие иска да насърчи хората по целия свят да станат кръводарители и да помагат за спасяването на човешки животи. Това не е нищо повече от даване на кръв, не боли. Това е прост акт, който може да спаси много човешки животи, допълва Роналдо.
Освен че кръводарява, той от доста време помага на донорска организация.
В същото време Кристиано Роналдо е известен и с много други благотворителни изяви. През 2011 г. той продава на търг получения приз - "Златната обувка", за цели 1.2 млн. паунда и дарява цялата сума за благотворителност. През 2013 г. продава и спечелената "Златна топка", като на гала вечерята успява да събере 530 000 паунда, които дарява на организация, която подпомага болни деца.
Роналдо е посланик на три големи организации - "Спасете децата", Unicef и World Vision. Дарява почти всеки негов допълнителен доход. През 2013 г. като участник в "Отбора на годината" на УЕФА печели 100 000 евро, които дарява на "Червения кръст". Прави огромно дарение и след земетресението в Непал през април 2016 г. По неофициални данни португалецът е отделил цели 5 млн. паунда и ги е дарил на организацията "Спасете децата".
Майката на Роналдо - Долорес Авейро, оцелява след лечение от рак на гърдата през 2007 г. Световноизвестният футболист решил да се отблагодари на центъра, където тя се е лекувала. Направил е дарение на стойност 120 000 паунда. Много са и жестовете, които той прави за малките си фенове. През 2009 г. Роналдо, който тогава е футболист на "Реал Мадрид", чува историята на малък фен на "белия балет" на име Нухузет Жулиен, който е бил диагностициран с рак. Изпраща шофьор, който води цялото семейство на малкия привърженик в хотела, където е отседнал "кралския клуб". Португалецът посвещава гол на Нухузет и го кани да гледа мача от специални места на "Сантяго Бернабеу", след което му подарява фланелката си от мача. След разговор с бащата на малкия фен, Роналдо платил всичко по лечението на Нухузет, въпреки че момчето по-късно губи битката с коварната болест. През 2014 г. майката на 10-месечния Ерик Ортис Крус моли Роналдо да подари една от тениските си на момчето, което е болно от кортикална дисплазия. При тази болест мозъкът причинява по 30 припадъка на ден. След като научил за историята Роналдо е платил 55 000 паунда за операция и е поел ангажимента да поеме всички останали разходи.
Още звездна кръв
Множество популярни личности през годините са подкрепяли кръводаряването. Сред звездните имена са тези на Елвис Пресли, София Лорен, принц Чарлз, Ники Тейлър, Джош Дюамел, Джеки Чан, Катрин Хейгъл, Коко Роча.
NBP.bg, подготви Радослава РАШЕВА

Интересна информация от Ухан
02 Април 2020, Четвъртък
{cmp_start...
Да предпазим дома си от коронавируса
02 Април 2020, Четвъртък
{cmp_start...
Фитнес у дома - защо пък не!
30 Март 2020, Понеделник
{cmp_start...
Защо очите се затварят при кихане?
30 Март 2020, Понеделник
{cmp_start...
Мазно и сладко затрудняват мозъка
24 Март 2020, Вторник
{cmp_start...
Защо повръщаме?
24 Март 2020, Вторник
{cmp_start...
Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov
ELENA PETROVA ANEVA

avtoreklama

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД