33 кръводарителски акции са организирали от Сдружение "Самаряни"

Мария Данева и доброволци на сдружениято популяризират нуждата от доброволно дарена кръв със специални рекламни костюми с кръвните групиСпециализираното издание "Здравна поща" стартира нова инициатива - "Щедри сърца". Кампанията е насочена към насърчаване на безвъзмездното кръводаряване и безвъзмездните кръводарители. Тя цели и популяризиране на хората с щедри сърца, които безвъзмездно даряват кръв за спасяването на нечий живот и са взели ценното решение за това по собствена убеденост и информираност.
Във връзка с инициативата ще бъде публикувана полезна информация по темата, както и конкретни данни, касаещи тенденциите в кръводаряването в регион Стара Загора и в цялата страна.
В този брой представяме Сдружение "Самаряни", което от 2008 г. досега е организатор и партньор на 33 кръводарителски акции.
***
Сдружение "Самаряни" стартира своята кампания "Да бъдеш герой е в твоята кръв!" през 2008 г., по повод на своя 10-годишен юбилей. От този момент до днес промоцията на доброволното и безвъзмездно кръводаряване е кауза, към която се стремим да насочваме общественото внимание и да привличаме доброволци, споделя за  "Здравна поща" Мария Данева, ръководител "Самарянска доброволческа служба". До настоящия момент от сдружението са провели, организирали и партнирали в 33 кръводарителски акции, в които са се включили 875 души, от които 788 са кръводарили, а 94 - за първи път в живота си. Наши партньори са били: Община Стара Загора, БЧК Стара Загора, Ротаракт, Сдружение "Моята еОбщина", Сдружение "Рома Дестини", Сдружение за съвременно изкуство и култура "Различният поглед" и Къщата на Архитекта, Alphyca, уточнява Данева.
Какво мотивира "Самаряни" да организира подобни акции? В началото разбрахме за 30 деца и млади хора, чийто живот ежемесечно зависи от доброволно дарената кръв и които се лекуват в МБАЛ "Проф. д-р Ст. Киркович" в Стара Загора. И тъй като децата са били винаги фокуса в работата на Сдружение "Самаряни", решихме, че 10-годишният ни юбилей е чудесен повод да го отбележим с първа акция по кръводаряване. В началото започнахме да правим по две акции годишно, но привличайки партньори, броят на акциите се увеличи до 4 годишно. Започнахме да издаваме и разпространяваме брошури, флаери и изработихме специални рекламни костюми с кръвните групи, с които доброволци на сдружението популяризират нуждата от доброволно дарена кръв в оживени места в града ни, обясняват от там.
Кръводарител е този, който чрез даряването на своята кръв гарантира, че друг, нуждаещ се спешно или редовно от преливане на кръв, ще получи помощ навреме. Затова кръводаряването трябва да бъде доброволен и безвъзмезден акт, тъй като само тогава то гарантира, че дарителят няма да скрие своето здравословно състояние, от което зависи неговото здраве и здравето на този, който получава кръвопреливане, категорични са от екипа на "Самаряни".
Тъй като много хора знаят за кръводарителските акции на сдружението, често непознати им звънят с молба за помощ. Тогава ползваме социалните мрежи, за да намерим доброволци, готови да откликнат на появилата се нужда на някой наш съгражданин, допълва Мария Данева.
От Сдружение "Самарянни" казват още, че си сътрудничат успешно с РЦТХ-Стара Загора. Това е чудесно партньорство, с екип от професионалисти, благодарение на които се случват нашите акции. Изключително се радваме на доброто сътрудничество. Вярваме, че такива партньорства са ключ към разрешаване на проблемите на доброволното и безвъзмездно кръводаряване. 
Следващата акция на сдружението е планирана за месеца декември 2019 г.
"Здравна поща", Радослава РАШЕВА

Нов вид услуга в МБАЛ ЕАД-Гълъбово
24 Февруари 2020, Понеделник
Защо са необходими кръвните тестове?
24 Февруари 2020, Понеделник
Да "хванем" ниския тестостерон
12 Февруари 2020, Сряда
Диагностика на вирусен хепатит С
04 Февруари 2020, Вторник
Пушенето през зимата вреди повече
03 Февруари 2020, Понеделник
Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov
ELENA PETROVA ANEVA

avtoreklama

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД