Народният представител Георги ГЬОКОВ: Нека всички българи, които се чувстват здрави, подкрепят благородната кауза

Народният представител Георги ГЬОКОВ: Нека всички българи, които се чувстват здрави, подкрепят благородната каузаСпециализираното издание "Здравна поща" стартира нова инициатива - "Щедри сърца". Кампанията е насочена към насърчаване на безвъзмезните кръводарители. Тя цели и популяризиране на хората с щедри сърца, които безвъзмездно даряват кръв за спасяването на нечий живот и са взели ценното решение за това по собствена убеденост и информираност. Във връзка с инициативата ще бъде публикувана полезна информация по темата, както и конкретни данни, засягащи тенденциите в кръводаряването в регион Стара Загора и в цялата страна.

Започнах да дарявам кръв още като студент, правил съм го по убеденост, а не с чувството за мисия
Акцията по кръводаряване бе замислена и се роди като идея в Комисията по взаимодействието с неправителствени организации и жалбите на гражданите в Народното събрание, на която аз съм председател, след редица дебати, заседания, разговори. На кръгла маса институциите, които са свързани с кръводаряването - Националният център по трансфузионна хематология и БЧК, алармираха, че в България кръводаряването изостава спрямо другите европейски страни. На средно европейско ниво дарителите са 25-30 до 40 на 1000, а у нас са едва 20-22 на 1000, сподели за "Национална бизнес поща" старозагорският депутат Георги Гьоков.
Данните сочат, че в България всеки ден около 600 души имат нужда от кръводаряване. За да популяризираме този доброволен акт, направихме информационна кампания и организиране на кръводарителска акция в Народното събрание. Тя се осъществи със съдействието на Националния център по трансфузионна хематология и БЧК. Насърчаването на доброволното безвъзмездно и редовно кръводаряване е жизненонеобходима дейност. То е лично право на всеки, но е изключително ценно. Решението трябва да бъде взето със собствена убеденост и информираност и може да стане, когато хората видят пример. Надявам се, че нашият пример ще бъде заразителен, коментира още Георги Гьоков.
Повечето хора са добре настроени към кръводаряването. Трябва да се работи повече с тях, защото голям част изтъкват като мотив да не дават кръв липсата на време, както и недостатъчната яснота за ползите от кръводаряването. Ето и сега след акцията получих много обаждания. Много хора се интересуват.  Нуждаят се от повече информация и трябва да я получат, за да преодолеят своя страх, както и незнанието, недоверието, че могат да се заразят от някаква болест.
Много от моите колеги пуснаха снимки от кръводаряването в социалните мрежи. Появиха се коментари, че е показно. Но не е така, идеята е да се покаже добрият пример. Друго, което бе важно - в тази акция нямаше политически партии, нямаше цветове. Ние даряваме и помагаме на живота, допълва Георги Гьоков.
Личните ми мотиви за участие в акцията са, че аз започнах да дарявам кръв още като студент, при това много често и редовно. Включително и в първите години като започнах работа в Бюрото по труда в Стара Загора. Като дарявам кръв, съм го правил с убеденост, а не с чувството, че изпълнявам мисия. Около 2000 г. имаше затруднения с кръводаряването. А точно тогава на мен ми се наложи да ми приливат много кръв, поради кръвоизлив в стомаха. Тогава разбрах колко е важно да бъдеш кръводарител, защото наистина има много хора, които очакват кръвта на доброволци. След това кръвопреливане дълго време аз не дарявах, може би 10-15 години. Но сега с тази акция - направих отново своя личен акт. Искам да кажа още на хората, че не е достатъчно само желанието. Човекът, който кръводарява, трябва да е годен да го направи. Но нека всички българи, които се чувстват здрави, да подкрепят тази благородна кауза и се включат в нашата инициатива, допълва Георги Гьоков.
Предстои в нашата комисия да анализираме резултата от информационната кампания, какво сме постигнали като ефект. Както вече казах, в нашата акция се включиха БЧК и Националният център по трансфузионна хематология. Ще използваме техния опит и виждания и ще продължим нашата инициатива, допълни още народният представител.
"Здравна поща"

Музиката помага за добрия сън
18 Януари 2023, Сряда
{cmp_start...
Какво се случва с хората, които ядат кисело зеле
08 Февруари 2021, Понеделник
{cmp_start...
Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov
ELENA PETROVA ANEVA

avtoreklama

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД