И Парламентът се включи в кампанията "Щедри сърца"

И Парламентът се включи в кампанията "Щедри сърца"На 23 август Специализираното издание „Здравна поща“, създадено през 2000 г. като продължение на здравните рубрики на в. „Национална бизнес поща“, стартира нова инициатива – „Щедри сърца“. Кампанията е насочена към насърчаване на безвъзмездното кръводаряване и безвъзмездните кръводарители. Тя цели и популяризиране на хората с щедри сърца, които безвъзмездно даряват кръв за спасяването на нечий живот и са взели ценното решение за това по собствена убеденост и информираност
Досега в „Здравна поща“ бяха публикувани материали с полезна информация по темата, конкретни данни, касаещи тенденциите в кръводаряването в регион Стара Загора, както и материали с редовни кръводарители – Безвъзмездният кръводарител Павлина ДЕЛЧЕВА: Кръводаряването е най-интимният и най-леснодостъпен начин за благотворителност; 35-годишният кръводарител Николай ИВАНОВ от Стара Загора: Безвъзмездният кръводарител е млад, активен човек, със стремеж да подобри света около себе си.


И Парламентът се включи в кампанията "Щедри сърца"Инициативата "Щедри сърца" намери подкрепа и на национално ниво.
Вчера народни представители от всички парламентарни групи се включват се включиха в акцията по кръводаряване, организирана в Народното събрание по инициатива на Комисията по взаимодействието с неправителствени организации и жалбите на гражданите, съвместно с Комисията по здравеопазването, Националния център по трансфузионна хематология и Българският червен кръст.

Заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов също подкрепи инициативата и присъства на официалното й представяне.

Щастлива съм, че за пореден път показахме политическо единомислие по отношение на подкрепата на важни каузи, каквато е и кръводаряването, отбеляза пред присъстващите председателят на парламентарната Комисия по здравеопазването и председател на Парламентарната група на ПП ГЕРБ д-р Даниела Дариткова. Провеждането на акцията в Народното събрание ни дава възможност също така да видим и чуем всички онези, които ежедневно полагат усилия да осигуряват системата на трансфузионната хематология с достатъчно кръводарители и налични кръв и кръвни продукти, посочи тя. Д-р Даниела Дариткова подчерта, че въпреки развитието на медицината, няма измислен заместител на кръвта и единственият начин да се помогне за спасяването на човешки живот, е даряването й. Благодаря на всички народни представители, които се включиха в тази акция, добави тя.

И Парламентът се включи в кампанията "Щедри сърца"Председателят на Комисията по взаимодействието с неправителствени организации и жалбите на гражданите Георги Гьоков изрази благодарност към Комисията по здравеопазването и нейния председател за подкрепата на инициативата, която цели да се насърчи доброволното кръводаряване. В България нивото на кръводарителите е по-ниско от средното за Европа и е необходимо този личен акт да бъде популяризиран. Георги Гьоков увери, че народните представители от Комисията по взаимодействието с неправителствени организации и жалбите на гражданите биха подкрепили бъдещи законодателни инициативи, както и увеличаване на финансирането на кръводарителските центрове. Той изрази надежда акцията в Народното събрание да бъде последвана от други подобни инициативи в страната.

И Парламентът се включи в кампанията "Щедри сърца"През 2018 г. броят на дарилите кръв граждани се е увеличил с 3,7 на сто спрямо 2017 г., отбеляза при представянето на инициативата директорът на Националния център по трансфузионна хематология д-р Николай Николов. Той подчерта, че се полагат усилия за повишаване на качеството на кръвта и кръвните продукти, които се подават на здравните заведения. В кръвните центрове в София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора вече има налична нова апаратура, но е нужно да бъде увеличено финансирането им, което ще позволи да се изследва поотделно всяка единица дарена кръв, подчерта д-р Николай Николов.

Председателят на Българския червен кръст академик Христо Григоров заяви, че всички трябва да работят за това България да не бъде на последно място по брой кръводарители в Европа. Той благодари за организирането на акцията в Народното събрание и за голямата активност на народните представители. Всеки трябва да има съзнанието, че някога може да има нужда от кръвопреливане и че помагайки на хората, помага и на себе си, добави академик Христо Григоров.
"Здравна поща", снимки: Пресцентър Народно събрание

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov
ELENA PETROVA ANEVA

avtoreklama

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД