35-годишният кръводарител Николай ИВАНОВ от Стара Загора: Безвъзмездният кръводарител е млад, активен човек, със стремеж да подобри света около себе си

Специализираното издание "Здравна поща" стартира нова инициатива - "Щедри сърца". Кампанията е насочена към насърчаване на безвъзмездното кръводаряване и безвъзмездните кръводарители. Тя цели и популяризиране на хората с щедри сърца, които безвъзмездно даряват кръв за спасяването на нечий живот и са взели ценното решение за това по собствена убеденост и информираност.
Във връзка с инициативата ще бъде публикувана полезна информация по темата, както и конкретни данни, касаещи тенденциите в кръводаряването в регион Стара Загора и в цялата страна.
От Районния център по трансфузионна хематология в Стара Загора информираха, че сред най-редовните безвъзмездни кръводарители е Николай Иванов.
Николай Иванов е на 35 години, роден е в Стара Загора. Електроинженер, работи в частна фирма. Тази година той бе номиниран от БЧК за националната награда, която се връчва през месец юни по повод на Световния ден на кръводарителя.
Първото ми кръводаряване беше, когато бях 20-годишен. Наложи се да дам кръв за близък човек. Тогава някак си го приех като лична кауза и през последните 15 години, 2-3 пъти годишно дарявам кръв безвъзмездно, сподели за "Национална бизнес поща" Николай Иванов. Той разказва още, че от близо 30 кръводарявания, които е имал досега, само веднъж е ползвал полагаемия му се отпуска за това. За мен "бонусите" от кръводаряването не са стимул, макар че познавам хора, които ги вземат под внимание, допълва Николай.
Той участва предимно в организирани кампании - на БЧК, на сдружение "Самаряни", на "Моята Е-община", на организацията "Благотворителност и спорт". Следя техните акции и се включвам редовно. По-приятно ми е да даря кръв в неформална обстановка, защото все пак болничната среда се свързва с неприятни поводи. Но искам да уточня, че екипът на Районния център по трансфузионна хематология в Стара Загора е съставен от професионалисти, лъчезарни, усмихнати и приветлив към кръводарителите. Затова, когато няма планирана кръводарителска акция, отивам на място. Съобразявам се с ангажиментите ми и като са изтекли 2-3 месеца от последното ми кръводаряване, отивам и го правя, казва Николай.
След всяко кръводаряване се чувствам добре. Информиран съм достатъчно. Знам, че е полезно за организма ми. И знам също, че за човешката кръв няма заместител. Ако няма безвъзмездни кръводарители, това би затруднило и би направило голяма част от операциите невъзможни. Няма как хората да се лекуват без да има безвъзмездни кръводарители, обяснява 35-годишният старозагорец. 
Аз съм с кръвна група А+. Съжалявам, че не съм с по-рядка група, за да мога да помагам по-универсално. Нямам представа за какво се използва специално моята кръв. Но съм чел информация по темата и знам, че в Швеция в момента, в който твоята кръв се използва по предназначение, ти изпращат СМС. Това е голямо удовлетворение, може да се въведе и тук. Друго полезно нещо при доброволното кръводаряване е, че ти правят изследвания за СПИН, хепатит, сифилис. Това е успокоение, че щом си годен за кръводарител, си абсолютно здрав, казва Николай.
Той не може да определи дали е запалил някой от своите близки и приятели към безвъзмездното кръводаряване, но контактува и има много познати, които са редовни кръводарители. Срещаме се при различни кръводарителски акции или други инициативи. Прави ми впечатление, че редовните кръводарители са хора, които не са безразлични и апатични към проблемите на обществото. Профилът на безвъзмездния кръводарител е млад, активен човек, който се стреми да подобри всичко около себе си - здравеопазване, природа, общество. Аз например, съм участвал в акция по почистване на паркове, природата ми е близка кауза. С група приятели участвахме активно в борбата против застрояването на парк "Бедечка". Активни хора сме, включваме се и в други инициативи, обяснява Николай.
И пояснява - кръводаряването не е страшно, не боли, нито е шокиращо. Аз лично се чувствам по-добре физически. За мъжете е препоръчително, обновява се кръвта. А и накрая получаваш пакет с шоколад и други подкрепителни напитки, коментира с усмивка младият старозагорец.
Като редовен кръводарител тази година той е номиниран за националната награда, която се връчва от Националния център по трансфузионна хематология и БЧК на Световния ден на кръводарителя. Церемонията се състоя в София. Бяха наградени 10 кръводарители от различните центрове в България. Атмосферата беше много тържествена. Имаше и кратко представяне на всеки един от кръводарителите. За мен най-впечатляваща беше историята на човек, дарил над 100 пъти безвъзмездно кръв. Мотивът му е бил, че преди години той самият е имал нужда да получи кръв и след като други хора са му помогнали, кръводаряването се превръща в негова лична кауза.
Затова и моят призив е - нека да не чакаме да се случи нещо лошо и тогава да се сетим, че трябва да се помага. Да кръводаряваме  безвъзмездно, докато сме здрави, казва Николай Иванов.
"Здравна поща", Радослава РАШЕВА

 

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov
ELENA PETROVA ANEVA

avtoreklama

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД