Детски касички събраха за детската хирургия на УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" 40 514 лв.

Детски касички събраха за детската хирургия на УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" 40 514 лв.Висок клас медицинска апаратура на стойност 40 514 лв. получи Клиниката по детска хирургия на УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" в Стара Загора. Дарението е особено ценно защото идва от деца, обединени от Сдружение "Съзидание 2012" в благотворителната акция "Жълти стотинки - деца помагат на деца". Със събраните под формата на жълти стотинки средства малките дарители подпомогнаха детското хирургично отделение с модерен кувьоз, eхограф в окомплектовка с микроконвексен трансдюсер, интраоперативен трансдюсер и линеен трансдюсер, видеопринтер и перфузор, отбеляза Puls.bg.
Акцията на Сдружение "Съзидание 2012" се провежда вече дванадесета година, а общата събрана сума за Стара Загора е 62 876,09 лв. По-рано през годината дарителите доставиха и два кувьоза за недоносени бебета и два комплекта тръби за апаратите за изкуствена вентилация на Клиниката по неонатология в старозагорската болница.
Надсловът "Деца помагат на деца" е същината на акцията - стотинките идват именно от децата, припомнят организаторите. Всяко дете участва, като в специална, направена лично от него, касичка събира монети, с които да помогне на друго дете и да върне усмивката на лицето му. "Предавайки стотинките, детето прави добро и връща здравето в живота на друго дете, негов приятел, посява семе на милосърдие и чистосърдечност", добавят дарителите.
Началото на кампанията е през 2008 г. със събрани 4100 лв. Всяка година средствата се увеличават, като през миналата година, достигнаха 62 876,09 лв. Традиционно в акцията вече участват цели детски градини и класове от училища. За 11-те години, в които "Жълти стотинки" помага на нуждаещите се, общата събрана сума е 345 669, 91 лв. С парите е закупено оборудване за детските отделения на 14 болници в страната.
Тази година в центъра на акцията е град Хасково и МБАЛ "Хасково". По предварителни данни в Детското отделение на болницата се нуждаят от инфузионни помпи, инхалатори, аспиратор, пациентни монитори, ЕКГ апарат, стойки за системи, болнични легла за кърмачета, болнични шкафчета, постелно бельо за деца и придружители, столове, сгъваеми легла с матрак, готварска печка, гардероб двукрил, медицински бюра, шкаф за чисто болнично бельо, пейки и други консумативи.
Средства се събират през цялата 2019 г. Могат да се предават на целогодишните пунктове в градовете, в които има такива, както и по време на големите акции на 1 юни - Деня на детето, и 6 декември - Деня на Свети Николай Чудотворец. Те могат да бъдат превеждани по всяко време и директно по сметката на Сдружение "Съзидание 2012".
"Здравна поща"

Не подценявайте алергичната хрема
28 Май 2020, Четвъртък
{cmp_start...
Дебне ли край басейна COVID-19?
27 Май 2020, Сряда
{cmp_start...
Паниката е тежко страдание
26 Май 2020, Вторник
{cmp_start...
Ако краката се потят твърде много...
14 Май 2020, Четвъртък
{cmp_start...
Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov
ELENA PETROVA ANEVA

avtoreklama

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД