Безплатни прегледи за миома на матката започват в Стара Загора

Безплатни прегледи за миома на матката започват в Стара ЗагораОт Благовещение - 25 март 2019 г., в продължение на един месец в Стара Загора ще работи консултативен кабинет за безплатни прегледи на жени с миома на матката. Прегледите ще се извършват от понеделник до четвъртък включително, в Специализиран АГ център Live (ул. "Свети княз Борис" 87 (бивша Стоматология) между 9 ч. и 12.30 ч., след предварително записан час на тел.: 042/640066 и 0888366441. Това съобщи за НБП доц. д-р Мария Ангелова, дм, специалист акушер-гинеколог.
Миомите на матката са най-честите доброкачествени тумори, засягащи 20-40% от жените в репродуктивна възраст. Това заболяване се характеризира с обилни маточни кръвотечения, анемия, болка, често уриниране или инконтиненция или безплодие, обяснява доц. д-р Ангелова. Миомите на матката най-често се лекуват оперативно, като симптоматичните миоми са водеща причина за оперативно отстраняване на матката (хистеректомия). В Европа годишно се извършват близо 300 000 Безплатни прегледи за миома на матката започват в Стара Загорахирургични интервенции по повод миома на матката, от които половината са хистеректомии. Те не винаги са подходящо решение за всички пациентки, поради причини като медицински противопоказания, лични съображения на пациентката, незавършени репродуктивни планове, очаквано отзвучаване на симптомите с настъпване на менопаузата. По статистически данни, едва 30% от жените с миоми имат симптоматика и се нуждаят от лечение, насочено към контрол на обилните кръвотечения, овладяване на болката или инконтиненцията, постигане на бременност. Останалите 70% от жените нямат симптоми, като повечето от тях дори не подозират, че имат такава. Обилното менструално кървене може да доведе до анемия, а тя до увреждане на други органи и системи. Освен това, то е изтощително и води до допълнителни физически, социални и финансови последици, в това число намалена работоспособност, чести отсъствия от работа и допълнителни финансови загуби.
Изборът на лечение зависи от възрастта на жената, от репродуктивните намерения и репродуктивния потенциал, както и от желанието на жената да запази матката си. Настоящите методи на лечение са предимно хирургични - отворени коремни операции, лапароскопски или робортизирани операции. Но в последните години се обръща все по-голямо внимание и на консервативните методи за лечение на миомната болест. Консервативните методи за лечение включват използването на терапевтични молекули SPRM - селективни модулатори на прогестероновите рецептори - ulipristal acetate и GnRH-агонисти (агонисти на гонадотропин освобождаващия хормон), които предизвикват намаляване на обема на миомите и облекчаване или елиминиране на предизвиканите от тях симптоми. Обемна редукция на маточните миоми може да се постигне и чрез предизвикване на некроза на миомните възли, последвана от цикатризация - процеси обединени в понятието миолиза (лазерна и RF термоаблация, криоаблация и ултразвукова термоаблация HIFU). Медикаментозното лечение се прилага предоперативно на пациентки, при които се цели намаляване обема на миомите и стабилизиране на нивата на хемоглобин. Съществува и схема за дългосрочно консервативно лечение на умерени до тежки симптоми на миоми на матката при жени в репродуктивна възраст. Kонсервативното лечение на жени с миома на матката би допринесло за съхраняване на детеродната способност на жените, особено важно за България - страна с изразена демографска криза. Социалната значимост на миомната болест налага разширяване на използването на консервативните методи на лечение, оправдано от здравно-икономическа гледна точка, поради възможността за намаляване на тежестта на симптомите, подобряване качеството на живот и в тази връзка намаляване на разходите за болнично лечение и случаите с временна нетрудоспособност.
Записванията за преглед в Специализиран АГ център Live - ул. "Свети княз Борис" 87 (бивша Стоматология), започнаха от 18 март.
"Здравна поща", Дима ТОНЕВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov
ELENA PETROVA ANEVA

avtoreklama

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД