Безплатни консултации за остеопороза между Цветница и Великден

Безплатни консултации за остеопороза между Цветница и ВеликденБезплатни консултации за остеопороза ще проведе отделението по физикална и рехабилитационна медицина в МБАЛ "Централ Хоспитал" от 2 до 5 април 2018 г. Те са посветени на големите християнски празници Цветница и Великден и се организират със съдействие на Ортодоксалния орден на Хоспиталиерите, затова от пациентите не се изискват направления от личните лекари, заяви началникът д-р Илияна Матеева. Необходимо е само предварително да си запишат час на тел: 0878/359-533.
Тя припомни, че остеопорозата е заболяване на скелета, протичащо с нарушаване на костната здравина и предразполагаща индивида към повишен риск от счупвания. Наричат я ,,тихата епидемия", защото обикновено протича бавно, незабележимо. Пациентите губят височината си, снижава се ръстът им, образува се торакална кифоза /б.а. - прекомерно извиване навън на гръбначния стълб в областта на гръдните прешлени, които формират торакалната част на гръбначния стълб/.
От остеопорозата е засегната бялата раса, по-често жени след 45г. с ранно настъпила менопауза и естрогенен дефицит. Появява се при дълго лечение с кортикостероиди, хиперфункция на щитовидна жлеза, продължиителни диети за трайно подържане на ниско тегло.
Симптомите при вече настъпила остеопороза са постоянни болки в гърба и кръста, които са особенно изразени при продължително физическо обременяване.
Най-лошото е, че понякога първата фрактура поставя диагнозата на пациента. Счупванията обикновено са на бедрената шийка, в гръдния и лумбален отдел. Диагнозата се поставя след остеодензитометрия - измерване на костна плътност.
Лечението включва медикаментозна терапия, правилно балансирано хранене, достатъчен прием на витамин С, витамин D3, К2, магнезий и силиций, които дават възможност калцият да се усвоява по-добре.  Физическите упражнения са от съществено значение и са в основата на добрата грижа за здрава костна система. Подготвя се индивидуален комплекс за всеки пациент.
Спортовете, които биха могли да се практикуват са: плуване, нискоинтензивни аеробни упражнения, дозирано ходене, йога и пилатес. Физикалната терапия играе важна роля в овладяване на болковия синдром. При пациенти със силно изразена остеопороза и чести компресионни фрактури е препоръчителна употребата на специални колани, които обаче са временна мярка.
В диагностицирането, лечението и профилактиката на това заболяване участват различни специалисти: акушер-гинеколози, ендокринолози, ревматолози , физиотерапевти и ортопеди, с които верига болници "Медлайн-Централ Хоспитал" разполага.
"Здравна поща"

Музиката помага за добрия сън
21 Април 2021, Сряда
{cmp_start...
Какво се случва с хората, които ядат кисело зеле
08 Февруари 2021, Понеделник
{cmp_start...
Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov
ELENA PETROVA ANEVA

avtoreklama

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД