Национална кампания "Право на зрение" гостува в Чирпан с безплатен преглед за катаракта

Национална кампания "Право на зрение" гостува в Чирпан с безплатен преглед за катарактаНационалната кампания "Право на зрение" гостува в Чирпан. На 29 март, четвъртък, от 14 ч. в Чирпан, читалище "Пейо Яворов", зала "Димитър Данаилов", ул.Д.Данаилов 1 ще се проведе информационна беседа за заболяването, с последващ безплатен преглед от очен лекар. Катаракта (известна още като старческо перде) е причина №1 за обратима слепота. Ако се установи навреме, зрението може да бъде спасено. Събитието е предназначено за хората на възраст над 60 г., тъй като те са основната рискова група за развитие на перде. В Чирпан хората над 60 г. са близо 6000 души.
Събитието се провежда със съдействието на Община Чирпан, д-р Станимир Трошев, д-р Денислав Трошев от Очна клиника "Трошев" – Стара Загора.
Целта на кампанията е предотвратяване на слепотата чрез информираност на пациентите и навременни прегледи на възрастните хора. Всеки посетител на беседата, ще бъде записан за безплатен преглед. Ако се установи наличие на перде, той ще бъде насочен за лечение.
Симптомите на катаракта включват: замъглено и двойно виждане, непоносимост към светлината, размазани образи, избледняване на цветовете, честа смяна на очилата. Единственият начин за лечение на това заболяване е хирургичният. Това е най-честата хирургична процедура, извършвана както в света, така и у нас. Годишно в България се извършват близо 40 000 процедури за премахване на перде, а в регион Стара Загора – около 2000.
ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАЦИОНАЛНА КАМПАНИЯ "ПРАВО НА ЗРЕНИЕ"
Целта на кампанията е предотвратяване на слепотата чрез информираност на пациентите и навременни прегледи. Тя е фокусирана върху двете най-значими очни заболявания – глаукома и катаракта. Те са най-честата причина за слепота в света. И докато при катарактата зрението може да се възстанови, при глаукомата загубата му е необратима.
Името й идва от Глобалната програма за предотвратяване на слепотата на СЗО, наречена "Право на зрение 2020". Програмата е приета през 1999 г. и препоръчва на всички правителства да създадат свои програми за борба със слепотата и лечимите зрителни аномалии.
По данни на СЗО в целия свят има 37 милиони слепи и 161 милиона души с влошено зрение. На всеки пет секунди в света ослепява по един възрастен човек, а всяка минута – едно дете.  ¾ от тези случаи са лечими или предотвратими. По данни на СЗО, ако не се вземат мерки, към 2020 г. числото на слепите в света ще се удвои и ще достигне до 75 милиона души.  Ако допреди години възрастовият праг на
катарактата бяха 60 години, сега той е паднал до 40 г. В програма "Право на зрение 2020" членуват международни браншови офталмолозични съюзи, пациентски и лекарски организации, НПО. Те организират семинари, тренинги, информационни кампании, безплатни скрининги и др.
В България национална кампания "Право на зрение" се провежда от 2012 г., като всяка година посещава различни населени места и провежда информационни събития и безплатни прегледи. Всяка година прегледаните са между 2000 и 4000 души. При половината от тях се констатира перде на окото, а при около 30% - глаукома. Партньори на "Право на зрение" са научни дружества в офталмологията, очни клиники, офталмолози от цялата страна, както и пациентска организация "Глаукома".
"Здравна поща"

Слушай телефона си с едно наум
10 Декември 2019, Вторник
{cmp_start...
5 лекарства, които нямат място във вашата аптечка
09 Декември 2019, Понеделник
{cmp_start...
Кое причинява кървенето около овулацията?
05 Декември 2019, Четвъртък
{cmp_start...
Когато сърцето се блъска в гърдите
04 Декември 2019, Сряда
{cmp_start...
Спираме цигарите – какво се случва?
27 Ноември 2019, Сряда
{cmp_start...
Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov
ELENA PETROVA ANEVA

avtoreklama

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД