Стартира едномесечна кампания, подкрепяща деца с аутистичен синдром

Стартира едномесечна кампания, подкрепяща деца с аутистичен синдромЗа десети пореден път Гражданско сдружение "Алтернатива 55" организира информационна кампания за развиване на подкрепяща среда към децата с аутистичен синдром и техните родители. Тя е посветена на 2 април - Световен ден за информираност за аутизма, обявен от ООН през 2007 г., и включва редица инициативи в периода от 6 март до 6 април, съобщиха на пресконференция от сдружението.
Кампанията стартира с конкурс за рисунка на тема "Бъди ми приятел" с творби на деца от детски и учебни заведения от Стара Загора и други градове на страната. Предвиден е и конкурс за есе или снимка на родители (приятели на Центъра), на тема "Израстваме заедно".
Сред инициативите е и лекция пред студенти от Тракийския университет, както и Ден на откритите врати на Центъра за подкрепа на деца с аутистичен синдром на сдружение "Алтернатива 55" в Стара Загора. Както при всяка кампания досега, деца и родители ще споделят проблеми и предложения за развиване на по-устойчиви услуги с областния управител Гергана Микова и зам.-кметът Хуманитарни дейности в Община Стара Загора Иванка Сотирова. В края на кампанията ще бъде организирана изложба с творбите на участниците в обявените конкурси. Ще бъдат връчени и награди на победителите, които ще бъдат определени от онлайн гласуване и от професионално жури.
Информационната кампания се организира с подкрепата на областния управител, Община Стара Загора, Областен информационен център, ТЕЦ "КонтурГлобал Марица-изток 3", Обществен дарителски фонд, Център за подкрепа на личностното развитие, ТВ Стара Загора, Регионална библиотека "Захарий Княжески".
Стартира едномесечна кампания, подкрепяща деца с аутистичен синдромПрез 2007 г. Генералната Асамблея на ООН приема резолюция 62/139, която обявява 2 април за Световен ден за информираност за аутизма. Милиони хора, сред които професионалисти, родители, страдащи от аутизъм деца и възрастни, в различни държави, имат възможност да представят на общността аутизма като глобален проблем. Да покажат необходимостта от ранното диагностициране и интервенция. Да говорят за това, колко е важно тези деца да бъдат разбрани и приети.
Този ден също така има за цел да отбележи уникалните способности и таланти на тези специални деца, да провокира толерантност и съпричастност; да улесни процеса на тяхното приобщаване в училище и детските заведения, споделя инж. Анастасия Василева, председател на УС на сдружение "Алтернатива 55". Общият брой на хората с аутизъм е около 67 млн. души по света, което го прави най-бързо нарастващото в международен мащаб сериозно нарушение в психическото развитие. За съжаление, броят на децата с генерализирани разстройства, една от проявите на които е аутизмът, непрекъснато расте, допълва тя.
 
Стартира едномесечна кампания, подкрепяща деца с аутистичен синдромЦентър за социална рехабилитация и интеграция на деца с генерализирани разстройства в развитието, администриран от Гражданско сдружение "Алтернатива 55", има разработени редица програми за подпомагане развитието на деца с аутизъм и подкрепа на родителите им (за информация всеки може да се обърне на тел.: 042/64 71 19).
На срещата с медиите бе и Ивета Николова, майка на дете с аутистичен синдром. Тя разказа за своето момче, което, въпреки наличието на поведенчески проблеми, се справя невероятно добре с математиката. В същото време майката сподели, че не винаги връстниците и специалистите познават особеностите и разбират тези деца, не винаги средата в детските градини и училищата е готова да подкрепи подобни деца. За жалост, понякога те са подложени на незаслужен тормоз. Точно това е и една от основните цели на едномесечната кампания - да запознае обществото и да съдейства то да проявява повече толерантност, разбиране и подкрепа към децата с аутистичен синдром и техните семейства.
"Здравна поща", Диляна ДИМИТРОВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov
ELENA PETROVA ANEVA

avtoreklama

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД