Очни лекари върнаха зрението на мъж с катаракта

Бях забравил колко е красив светът, призна пациентът при изписване от болницата

Очни лекари върнаха зрението на мъж с катарактаЗрението на 63-годишния Димитър Кочев бе възстановено напълно след 2 успешни операции в очно отделение на МБАЛ "Централ Хоспитал" в Пловдив. Гледам на света като 20-годишен, бях забравил колко е красив, радваше се през сълзи мъжът от пазарджишкото село Ветрен при изписване от болницата.
Когато дойде на преглед при нас, пациентът разказа, че не работи и почти не излиза от дома си, страхува се да ходи без придружител и е напълно зависим от близките си, разказа д-р Димитриос Власиадис, началник на отделението. Офталмологът констатира, че болният страда от катаракта в много напреднала форма и на двете очи.
Опериран е от екипа на д-р Власиадис с помощта на ултразвук по модерен безшевен метод. Преди Нова година след успешна интервенция Кочев проглежда с едното око, а от днес вижда и с двете след втора операция. Зрението е възстановено на 100%, а лечението е проведено с помощта на Ортодоксалния орден на Хоспиталиерите и е напълно безплатно за болния.
Отново със съдействие на хуманитарната организация екипът на очно отделение в болница "Централ Хоспитал" в Пловдив ще проведе кампания безплатни прегледи за катаракта /очно перде/ на 16 и 17 февруари. За консултациите не се изискват направления от личните лекари, но е необходимо пациентите да си запазят час на тел: 0879/097-074.
Катарактата е състояние на помътняване на вътреочната леща на окото, популярното название е вътрешно перде. Основното оплакване при това заболяване е постепенно намаляване на зрението. Заболяването обикновено прогресира бавно и може да доведе до загуба на зрението, ако не се лекува. Състоянието засяга и двете очи, но често едното е увредено по-рано от другото, напомниха офталмолози.
По време на прегледите очните лекари ще дадат и препоръки на хората как да се предпазят от катаракта – на първо място пациентите трябва да избягват рисковите фактори като излагане на слънце, йонизиращи лъчения, предпазване от травми. Много добра профилактика е носенето на слънцезащитни очила.
"Здравна поща"

Не се лишавайте от сън!
12 Май 2020, Вторник
Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov
ELENA PETROVA ANEVA

avtoreklama

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД