Последните четири номинации за Годишните награди "Добрият Самарянин" 2017 г., вече са част от примерите за добротворство, издирвани в конкурса

Последните четири номинации за Годишните награди "Добрият Самарянин" 2017 г., вече са част от примерите за добротворство, издирвани в конкурсаКОЛЕКТИВЪТ НА XI ОУ "НИКОЛАЙ ЛИЛИЕВ", КОЙТО УЧИ ДЕЦАТА НА ДОБРОСЪРДЕЧНОСТ И ТОЛЕРАНТНОСТДобротворците: Колективът на XI ОУ "Н. Лилиев", гр. Стара Загора

Добротворството: Учителите от XI ОУ "Н. Лилиев" се стремят да възпитават у учениците си състрадателност, уважение, помощ,    добросърдечност и толерантност. Това съумяват да постигат чрез личен пример, участие и организиране на редица благотворителни инициативи:  "Да дарим живот на любимите играчки"- за децата от Детско онкологично отделение - гр. Пловдив; "Да дарим радост" - традиционна инициатива за събиране на книги, списания и др.; кампания за набиране на средства за "Локомат" - България (дарени 1725,00 лв.), робот, който ще се използва за лечение и рехабилитация на заболявания като ДЦП, инсулт, множествена склероза, като целта му е да помогне за възстановяване на двигателните функции; и още много други...

Резултат от всеотдайните им и ежедневни усилия, вложени в уроците по "уважение" и "добросърдечност" е и фактът, че в училището се обучават 30 деца със специални образователни потребности, които се приемат от другите ученици с толерантност и разбиране.

Номинацията получихме от Десислава Янулова

ТАНЯ СЛАВОВА, КОЯТО СЕ ПРЕВРЪЩА В АНГЕЛ-СПАСИТЕЛ ЗА МЛАДО МОМИЧЕ

 Добротворецът: Таня Славова, управител на "Мересев" ЕООД, гр. Стара Загора

Добротворството: Преди няколко години Таня Славова, управител на предприятието за хора с увреждания в гр. Стара Загора приема след молба за работа при себе си Елица. Тя е с лека степен на умствена изостаналост, без семейство, току-що напуснала Дома за деца с умствени увреждания в с. Петрово.

Скоро, след започване на работа, узнали за това, че Елица вече е извън социалното заведение, нейни роднини я прибират под предлог, че ще се грижат за нея, но я принуждават да проституира. Разбрала за това, Таня Славова, с помощта на институциите успява да спаси Елица от алчните й роднини на няколко пъти. Осигурява й освен работа и стая за живеене в предприятието, която мебелира подходящо.

Така младата жена заживява и работи в по-сигурна среда. В един момент Елица изпада в тежка психическа криза и г-жа Славова я откарва в Спешен център. Там не могат да й помогнат и се налага Таня Славова да я откара със собствения си автомобил и на свои разноски в София. Поема престоя й в здравно заведение.

И до днес Елица живее и работи в "Мересев" ЕООД и разчита за подкрепата, съвета и грижата на Таня Славова, която за нея е повече от майка. Тя е нейния Ангел-Спасител.

Г-жа Славова приема Елица като свое дете и не вижда нищо неестествено, че се грижи за нея, като отделя от времето, вниманието и парите си за нейното нормално съществуване. Никога не е считала, че е необходимо някой да й благодари или да разказва за добрината й.

Номинацията получихме от екипа на Радио Стара Загора.

МАРИЯ ТОНЧЕВА И ПРИЯТЕЛИ, КОИТО СЕ ГРИЖАТ ЗА МЪЖ, ОСТАНАЛ БЕЗ ПОДСЛОН

 Добротворецът: Мария Тодорова Тончева и приятели

Добротворството: Мария Тончева работи в цветарския павилион "Цветни мечти" до църквата "Св. Николай" в Стара Загора. Вероятно много старозагорци са купували по празничен повод цвете или букет от симпатичната жена със замечтани кафяви очи, смугло лице и буйна черна коса. Но вероятно малцина знаят каква богата душа има.

Преди няколко години, на пейките пред храма и цветарските павилиони се появява възрастен човек. Скоро продавачите на красота разбират, че тъжният, изпълнен с мъка и страдание поглед на мъжа, крие бездомника, останал без жилище и близки хора след смъртта на неговите родители.

Скоро Мария Тончева започва да носи храна на Тодор - така се казва тихият, незабележим човек, превърнал се в почти постоянно присъствие в градинката на "Пингвините", после и дрехи. Понякога му осигурява възможност да се изкъпе. С нейна помощ и на колегата й Ивелин му изваждат документ за самоличност. Изключително скромна, без да парадира и разказва за това, което прави. Доброто на Мария заразява не само цветарите край нея, учителката на сина й, но и хората от околните жилищни кооперации. Тодор се отблагодарява като помага при изнасянето и внасянето на цевятата и разтоварването на колите на доставчиците на цвята, премита пред павилиона.

Налага се понякога Мария и колегите й да промиват раните на Тодор от другите бездомници и алкохолици, които го нападат защото мислят, че освен храна и дрехи, Тодор получава и пари.

Номинацията получихме от Кристина Русева, журналист, Радио Стара Загора.

Последните четири номинации за Годишните награди "Добрият Самарянин" 2017 г., вече са част от примерите за добротворство, издирвани в конкурсаМОНИКА, КОЯТО ПОБЕДИ БОЛЕСТТА И СЕ ПРЕВЪРНА ВЪВ ВДЪХНОВИТЕЛ ЗА МНОГО СТРАДАЩИ ДЕЦА И ВЪЗРАСТНИ Добротворецът: Моника Маринова от Стара Загора

Добротворството:
Познаваме Моника чрез нейния успех в борбата й с болестта и здравната система. Днес тя се радва на щастливото си семейство.

Моника оздравя благодарение на приятели, близки и непознати дарители от цяла България. След тежката диагноза "Киста на Тарлов", младата жена премина през ада. Успешната операция беше направена на 30 септември 2015 г. в Кипър. Тя стана възможна благодарение на помощта на добри хора, след като неколкократно Здравната каса бе отказала средства за това лечение.

Въпреки всички трудности, младата жена намира сили да помага и на други, изпаднали в затруднение.

Моника се свързва с 28-годишната Ива от русенското село Тръстеник, която също като нея е прикована към инвалиден стол, след тежка катастрофа. Моника осъществява контакт с клиниката в Кипър,  където беше оперирана успешно. От там са готови да приемат Ива, но за операцията не достигат 16 000 лева.

И така Моника решава да помогне. За да събере непосилната за момичето сума  организира и ръководи редица благотворителни базари, създава фейсбук страница. Заради многото опити да сподели информацията, спират профила й. Парите за Ива вече са събрани.

Освен на Ива, Моника помага с организация и провежда благотворителни търгове и базари за 5-годишния Тео, който е диагностициран с тумор на мозъка, ПНЕТ – много рядък и агресивен.

Освен тези кампании, Моника има успешно приключени кампании за Женя Стоенчева от Пловдив с "Киста на Тарлов" и за Емо от Варна със "Сарком на Юинг". И двамата са вече здрави.

Именно заради несломимия дух и борбеността й Моника заслужава да бъде "Добрият самарянин" 2017

Номинацията получихме от Николина Николова, редактор електронна медия, stz24.com и Гергана Пейчева, Дарик радио-Стара Загора
"Здравна поща"

Музиката помага за добрия сън
18 Януари 2023, Сряда
{cmp_start...
Какво се случва с хората, които ядат кисело зеле
08 Февруари 2021, Понеделник
{cmp_start...
Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov
ELENA PETROVA ANEVA

avtoreklama

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД