В Бургас ще правят безплатни прегледи за сколиоза

В Бургас ще правят безплатни прегледи за сколиозаБезплатни прегледи за гръбначани изкривявания и спортни травми ще се проведaт в УМБАЛ Бургас. Кампанията, която стартира на 26 септември в МЦ "Св. Николай Чудотворец", е насочена към деца в училищна и предучилищна възраст.
Родителите могат да запишат предварително часове, всеки работен ден между 10:30 и 12:30 ч., на тел. 0888 921069. Ако децата им имат вече проблем, е нуждно да носят предишна документация, с която лекарите да се запознаят.
Прегледите са и за активно спортуващи деца, оплакващи се от болки в краката и ходилата. При тях често се получават травми.
Теглото на раницата на един ученик не трябва да е повече от 10-12% от неговото тегло. Ако забележите, че детето се навежда напред, това означава, че раницата му тежи. Неправилно избрани и тежки раници могат да доведат до изкривяване на гръбнака и проблеми с кръвообращението, обясни д-р Стоян Христов, началник на Отделението по ортопедия към бургаската болница.
Сколиозата е един от най-честите проблеми на гръбначния стълб. При нея прешлените, изграждащи го, се завъртат един спрямо друг и по този начин го деформират. Така се оформя гърбица. Заболяването започва в един участък на гръбнака, а съседните прешлини образуват вторични или компенсаторни кривини.
Честотата на сколиозата варира между 4-5 %, без се се причисляват случаи с нарушена стойка, вследствие на неправилен стоеж и намален мускулен тонус на гръбните мускули. Сколиозата е вродено състояние при 15% от случаите. Специалистите смятат, че съществува наследствена предразположеност и рискът за развитие на сколиоза у дете или юноша, в чието семейство вече има открити случаи, е много по-голям. Ако се открие навреме, този вид изкривяване може да се оправи чрез лечебна физкултура или така наречените коригиращи упражнения.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov
ELENA PETROVA ANEVA

avtoreklama

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД