Аносмията може да е „близнак” на депресията

10-asАносмия представлява състояние, при което се губи способността за усещане на миризма. Загубата на обоняние може да бъде временна или постоянна. Някои хора губят обонянието си следствие на мозъчно нараняване и травми или след определени заболявания, а други се раждат така, но все още не са открити причините за това.
Ако всекидневно се вдишват определени промишлени химикали, включително тежки метали, замърсители, киселини и съединения, може да се причини загуба на обонянието. Смята се, че стареенето също е свързано с намалена загуба на способността за усещане на миризма.
Причини за получаване на аносмия могат да бъдат също заболявания като синдром на Кушинг, болест на Алцхаймер, множествена склероза, синдром на Корсаков, мозъчни тумори и лезии.
Факторите, които причиняват временна загуба на обоняние, са инфекция на горните дихателни пътища като обикновена настинка, проблеми с носната кухина следствие на сезонна алергия, възпаления на носа, причинени от вирусни, бактериални и гъбични инфекции, а също така назални полипи, които блокират преминаването на молекулите на източника на миризма към рецепторите в носа и т.н.
Загубата на обоняние, за съжаление, може да бъде постоянна. Изследвания показват, че аносмията е свързана с повишаване нивата на стрес и депресия, тъй като хората, които страдат от заболяването, са изправени пред големи предизвикателства в ежедневието. В проучване, направено в Обединеното кралство, се разкри, че са високи процентите на депресия (43%) и тревожност (45%) след получаване на аносмия.
Откриха се още проблеми с храненето (92%), изолация на загубилия обонянието си (57%) и трудности в отношенията му с другите (54%). Смята се още, че хората с аносмия често изпитват тревожност, защото са загрижени за собствената си телесна миризма.
Хората, страдащи от заболяването, са изправени и пред по-сериозни проблеми. Например те не са в състояние да различават опасностите, които по принцип се откриват чрез обонянието. Такива например са дим, изтичане на газ, развалена храна и други. Тъй като загубата на миризма предполага липса на вкус, се губи способността да се изпитва удоволствие от храненето. Хората също не могат да изпитат различните вкусове като сладко, солено, кисело и горчиво.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov
ELENA PETROVA ANEVA

avtoreklama

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД