Тестостеронът и рисковете за някои заболявания

6-teПо-високите нива на серумен тестостерон у двата пола са свързани с различни рискове за някои заболявания, показва ново проучване.
При жени по-високите серумни нива на тестостерона повишават риска от диабет втори тип, докато при мъже се наблюдава обратнопропорционална тенденция. При жени по-високите серумни концентрации на хормона повишават риска от ендометриален карцином и рак на гърдата, докато при мъже - от рак на простатата.
Водещ автор на проучването е д-р Катрин Рут от Ексетърския университет във Великобритания. Тя смята, че са необходими повече данни, които да покажат връзката на серумните концентрации на тестостерона и с други заболявания, особено кардиоваскуларни, така че да се оцени обективно нуждата от употреба на суплементи, повишаващи нивата му. Както при всички други биологични маркери и параметри
има определена „златна среда” при двата пола
към която медицината се стреми, обясняват авторите на проучването, както повишените, така и понижените нива са асоциирани с определени предиспозиции.
Тестостероновата суплементация е широкоразпространена сред мъже и жени, без да има клинична нужда от това. За изследването британски изследователи събират генетични данни от биобанка от повече от 425 000 мъже и жени. Изследователите установяват повече от 2500 генни вариации, свързани с продукцията на тестостерон и протеина, който го свързва – секс-хормон свързващ протеин (sex-hormone binding globulin.
След това изследователите сравняват данните си с други проучвания по въпроса и използват рандомизационен метод, с който да установят
асоциативност между плазмените нива на тестостерона и определени заболявания
Оказало се, че при жени високите нива на тестостерон са свързани с 37% по-висок риск от развитие на втори тип диабет и 51% повишен риск от синдром на поликистозните яйчници.
Изненадващо обаче изследователите установяват, че по-високите нива на тестостерон при мъже се асоциират с 14% по-нисък риск от развитие на втори тип диабет. Тази връзка между редуцирания риск от диабет втори тип и плазмените концентрации на тестостерона при мъже е новост и тепърва трябват нови изследвания, които да я потвърдят и да установят механизма ѝ.
Една от възможните причини за липсата на протективен ефект на тестостерона при жени е, че той се трансформира в естрадиол, който е свързан с повишаване на риска от рак на гърдата. Освен това по-високите нива на тестостерон при жени водят до висцерално затлъстяване, което е тясно свързано с метаболитния синдром.
Обратно, протективният ефект на тестостерона при мъже
вероятно е резултат от по-развитата скелетна мускулатура
която подобрява инсулиновата чувствителност и намалява риска от втори тип диабет.
Въпреки това суплементацията с добавки, повишаващи нивата на тестостерон, както и директната тестостеронова терапия при мъже без такава нужда са безсмислени и рискови, тъй като водят до особено повишен риск от рак на простатата, а вероятно и кардиоваскуларни и други заболявания, за които все още не е съвсем изяснено. Затлъстели мъже и такива с инсулинова резистентност и втори тип диабет обаче биха извлекли много ползи, ако предприемат промени в начина на живот като практикуване на някакъв спорт, редукция на телесното тегло, балансирано хранене и др., които повишават тестостероновата продукция. Този подход е много по-подходящ, отколкото директната тестостеронова заместителна терапия.
"Здравна поща"

Музиката помага за добрия сън
18 Януари 2023, Сряда
{cmp_start...
Какво се случва с хората, които ядат кисело зеле
08 Февруари 2021, Понеделник
{cmp_start...
Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov
ELENA PETROVA ANEVA

avtoreklama

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД