Учените са проследили милиони години от антибиотична резистентност

zp-re-34Нови изследвания проследяват историята на антибиотиците и антибиотичната резистентност назад с около 350-500 милиона години, проучване в дълбоката генеалогия на микроорганизмите, което би могло да помогне в сегашната ни битка за овладяване на нарастването на супер бъговете.
Екипът се съсредоточи върху клас антибиотици, наречени гликопептиди - като ванкомицин и тейкопланин - и начина, по който те са се развили през хилядолетията. Ванкомицинът е определен като основно лекарство от Световната здравна организация и понякога се използва като лекарство в краен случай.
Тези антибиотици също са под нарастваща заплаха от антибиотична резистентност, тъй като бактериите се развиват, за да устоят на най-добрите лекарства, които можем да създадем.
Изследователите се надяваха да разкрият някои улики как можем да спечелим еволюционната надпревара в бъдеще и да изпреварим защитните сили, които микробите използват.
"Резултатите от това проучване, предлагат ценна леща, чрез която да се разгледа настоящата антибиотична криза", казва биохимикът Николас Уаглехнер от университета Макмастър в Канада.Проследяването на гликопептидите назад във времето не е лесно. Както екипът отбелязва в своята статия, гликопептидните антибиотици се произвеждат от Actinobacteria, важен тип микроби, открити в почвата.
За да проследят синтеза на гликопептидни антибиотици през еволюционното време, изследователите трябваше да се обърнат към биосинтетични генни клъстери (BGCs), които могат да съдържат гени не само за производство и регулиране на тези гликопептиди, но и за резистентност. Не е лесна задача, като се има предвид, че BGC могат да се различават по своя химически състав и всеки може да има свое отделно родословно дърво.
„Извличането на тази история от геномните последователности е трудно, тъй като запазването на отделните компоненти на тези генни клъстери е променливо и всеки компонент може да има различна траектория“, пише екипът в своето проучване.
Това е едно от малкото проучвания досега, което използва BGC, за да разгледа как производството на антибиотици и антибиотичната резистентност може да се развият в тандем. Някои от биосинтезата, която се е случила по пътя, може да бъде полезна при разработването на бъдещи лекарства.
Изследователите открили, че гликопептидната резистентност възниква в Actinobacteria приблизително по същото време като гените, отговорни за производството на предците на ванкомицин - и всичко, което се е случило преди около 350 до 500 милиона години.
"Тези съединения са били полезни за бактериите на планетата още преди да се появят динозаврите и резистентността се развива едновременно с производството като средство за самозащита за производство на бактерии", казва Ваглехнер.
„Използването на ванкомицин в съвремената медицина и селското стопанство доведе до раздвижването на резистентността от тези безобидни производители към болестотворни бактерии за няколко кратки десетилетия“.
Ако сме способни да произвеждаме подобрени лекарства от разбирането на този еволюционен контекст, колкото по-рано се стигне, толкова по-добре. Доказателства за антибиотичната резистентност сега се намират в някои от най-отдалечените места на Земята и дори в Космоса.
Учените продължават да откриват нови възможности за разработване на следващата вълна от антибиотици, търсейки в почвените микроби, насекоми, или комбиниране на съществуващите лекарства по нови начини.
"Нашите открития представляват значителен интерес", казва биохимикът Гери Райт от университета Макмастър в Канада.
"Проучването ни разкрива няколко последици за това как бихме могли да управляваме употребата на антибиотици и да намерим нови лекарства за антимикробни инфекции."
Изследването е публикувано в Nature Microbiology.
"Здравна поща", Източник: ScienceDaily

Дръжте домашните мухи изкъсо
01 Юни 2020, Понеделник
Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov
ELENA PETROVA ANEVA

avtoreklama

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД