Повече на въздух преди есенно-зимния сезон

sezonЛятото е към своя край, а с наближаването на първия учебен ден и завръщането в детската градина, все по-актуална е темата за имунитета. Как да подготвим тялото за есенно-зимния сезон, каква е ролята на имуностимулантите и защо децата боледуват често, когато навън е студено, са все въпроси, които вълнуват родителите по това време на годината.
"Действително есенно-зимният сезон крие доста предизвикателства пред организма и имунната система като цяло, не само заради климатичните промени и различни епидемии, особено грипните, но и заради това, че децата тръгват на училище и детска градина и тези контакти осигуряват много по-бързо предаване на различните инфекциозни агенти и започва зачестяването на заболяванията. През лятото вирусите не ни подминават, но те са повече там, където има струпване на повече хора, дори и на морето. Така, че контактът между хората всъщност е водещ за развитието на инфекции", коментира темата пред БНР доц. д-р Снежина Михайлова от Клиниката по имунология на Александровска болница.
Специалистът съветва хората, които не боледуват често, да се възползват от летните дни, за да прекарват повече време на открито, както и да консумират повече плодове и зеленчуци.
Стимулация на имунната система е необходима само при деца и възрастни, които боледуват често, имат хронични заболявания, защото при тях има риск от по-сериозна инфекция.
По думите на доц. д-р Михайлова съществуват 10 предупредителни признака за наличие на имунен дефицит - различни за деца и възрастни. "Това са вродените, или т. нар. първични имунни дефицити, при които има склонност за чести боледувания. При децата това са прекарани повече от четири ушни инфекции за година, повече от четири ангини, повече от две пневмонии в детската възраст, както и инфекции, причинени от необичайни причинители или изоставане в растежа. Често имунните дефицити са съпътствани от автоимунни заболявания и понякога повишена склонност към туморни заболявания", сочи имунологът.  
При вторичните имунни дефицити критериите донякъде се припокриват, но винаги има причина, която предопределя склонността към често боледуване, например диабет, бъбречни заболявания, хронични инфекции, които изтощават имунната система. За хората, които не боледуват често, е достатъчен приемът на балансирана и разнообразна храна и достатъчно нощен сън - при децата минимум 8 часа.
"Имунолозите не сме привърженици на веганството и на ограничаването на протеините и месните продукти, тъй като повечето от микроелементите и ензимите, необходими за функционирането на имунната система, се съдържат в месните продукти. И често сме свидетели на индивиди, които боледуват по-често, когато изключат някои продукти от менюто си. Така че съветът ми е:
Не налагайте вашите хранителни навици на децата, тъй като те тепърва трябва да растат, да градят имунитет, структура на кости, мускули", категорична е доц. д-р Михайлова.
Друг ценен съвет на имунолога е да не се прекалява със захарта, защото тя може да потисне функциите на някои клетки на имунната система и да компрометира имунния отговор. "Много от родителите, а и повечето хора по време на боледуване или за профилактика приемат хранителни добавки и имуностимуланти. Витамин Д, който се счита за важен за работата на имунната система, не трябва да се приема, ако няма дефицит в организма", предупреди още специалистът.
"Здравна поща"

Музиката помага за добрия сън
18 Януари 2023, Сряда
{cmp_start...
Какво се случва с хората, които ядат кисело зеле
08 Февруари 2021, Понеделник
{cmp_start...
Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov
ELENA PETROVA ANEVA

avtoreklama

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД