Почиствайте внимателно ушната кал

ushiУшната кал се открива във външното ухо, но всъщност се произвежда в ушния канал. В този участък на ухото се намират жлези, които произвеждат восък. Мастната секреция на кожата, както и мъртвите кожни клетки също допринасят за производството на ушна кал. Обикновено тя се състои от около 60% кератин, а останалите 40% са комбинация от съединения, както и мъртви кожни клетки. Стресът и страхът също могат да ускорят производството на ушна кал. Хората, които имат повече косми в ушните канали, които страдат от хронични ушни инфекции, както и тези, които са в напреднала възраст и имат определени кожни състояния, са склонни да произвеждат повече ушна кал.
Ушната кал е с еднакъв състав при всеки човек, но може да се различава по текстура и цвят. Например хората, които са родени в Азия - Китай и Корея, имат по-суха ушна кал, а тя има червен или по-тъмен цвят, достигайки до почти черен. Също така тя е люспеста и може да има бледожълт нюанс. При по-голямата част от хората ушната кал е с жълтеникаво-оранжев оттенък. Децата пък имат по-светъл цвят ушна кал.
Защо има ушна кал? Тя служи основно за защита на човешкото тяло и най-вече за превенция от навлизане на бактерии в ухото. Ушната кал по принцип се почиства с клечки за уши. Макар на пръв поглед да изглеждат удобни за отстраняването на восъка, те могат да причинят увреждане на ухото. Причината е, че натискат ушната кал по-дълбоко в ухото. Свещите за уши не са препоръчителни, тъй като пламъкът, който се създава близо до главата, може да причини изгаряне по лицето, външното и вътрешното ухо и тъпанчето.
Важно е да се отбележи, че ухото се самопочиства, тъй като ушната кал пада и става на люспи. Това важи в случаите, когато няма прекомерно натрупване на восък. Ако той се натрупа, най-добре да се посети личният лекар, за да се премахне. Обикновено тялото произвежда точно определена ушна кал. Ако се поддържа здравословен начин на живот, включително здравословна диета и правилна хигиена, ушите естествено ще изхвърлят излишната ушна кал и мръсотия без никаква намеса.
"Здравна поща"

Нов вид услуга в МБАЛ ЕАД-Гълъбово
21 Февруари 2020, Петък
{cmp_start...
Да "хванем" ниския тестостерон
12 Февруари 2020, Сряда
{cmp_start...
Разработват ваксина срещу коронавирус 2019-nCoV
10 Февруари 2020, Понеделник
{cmp_start...
Диагностика на вирусен хепатит С
04 Февруари 2020, Вторник
{cmp_start...
Коронавирусите влязоха в зоната на по-висок риск
03 Февруари 2020, Понеделник
{cmp_start...
Пушенето през зимата вреди повече
03 Февруари 2020, Понеделник
{cmp_start...
Пушачите са по-податливи на депресия
29 Януари 2020, Сряда
{cmp_start...
Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov
ELENA PETROVA ANEVA

avtoreklama

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД