Аеробни упражнения топят мастни депа около сърцето

zp-ve-34Според данните от ново проучване в областта на кардиологията твърде голямото струпване на мастни депа около сърцето може да повиши сърдечносъдовия риск. Аеробните упражнения могат да намалят този риск, поради ефекта им да редуцират мастните натрупвания около сърцето, известни като епикардна и перикардна мастна тъкан.
Епикардната мастна тъкан има функцията да метаболизира мастни киселини, което има пряко отношение към предотвратяване формирането на атеросклеротични плаки, водещи до запушване на коронарните артерии. Същевременно с това твърде високото им ниво в тъканта води именно до стимулиране на атеросклеротичните промени.
Резултатите от изследването са публикувани в медицинския журнал JAMA Cardiology. Според главния автор на статията - Хугард Кристенсън, целта на изследването е била уточняване на ефектите от аеробните упражнения върху мастната тъкан, която се открива в сърдечния мускул, и какви биха били ползите за намаляване на сърдечносъдовия риск.
Към днешна дата данни от различни проучвания показват, че мастната тъкан не се свързва само и единствено с нейната енергийна роля за организма, но има роля и в ендокринните функции на организма. Също така знаем, че мастната тъкан, разположена на различни места в тялото, има различни функции - докато някои мастни депа повишават сърдечносъдовия риск, то други могат да оказват протективен ефект за сърцето.
Изследването включва 50 физически неактивни лица на средна възраст 41 години и с отчетливо натрупване на мастна тъкан в коремната област. След 12 седмици, в които участниците са включени в интензивна програма с аеробни упражнения е направен ядрено-магнитен резонанс за измерване на мастните депа около сърдечния мускул. Налице е редуциране на епикардните мастни натрупвания при изпълняване на упражнения за издръжливост.
Традиционно се използват медикаменти като пептидни аналози, инхибитори на натриево-глюкозния транспортер 2, както и липидо-понижаващи лекарства, които ефективно редуцират тези мастни натрупвания. Но идеята на проуването е да подчертае възможността за постигане на сходен ефект без включването на медикаментозна терапия или инвазивни процедури.
Изследването подчертава ролята на аеробните упражнения като предоставя нови доказателства за значението им за намаляване на кардиоваскуларния риск чрез "атакуване" на епикардната мастна тъкан, дори без ограничения в диетата.
"Здравна поща"

Генетиката с по-малка роля от начина на живот
16 Септември 2019, Понеделник
{cmp_start...
Внимание: паник атака на работното място!
12 Септември 2019, Четвъртък
{cmp_start...
Кога да прибегнем до коронарография?
12 Септември 2019, Четвъртък
{cmp_start...
Ранната диагноза помага при артрозна болест
10 Септември 2019, Вторник
{cmp_start...
Ракът е най-големия убиец в богатите страни
06 Септември 2019, Петък
{cmp_start...
Намалете екранното време на децата си
04 Септември 2019, Сряда
{cmp_start...
Как пациентите да доплащат за услугите в болниците?
02 Септември 2019, Понеделник
{cmp_start...
Неслучайно заснеха "Булката беглец" в САЩ
01 Септември 2019, Неделя
{cmp_start...
Морските водорасли - желан гост на трапезата
01 Септември 2019, Неделя
{cmp_start...
Зехтинът пази сърцето ни здраво
01 Септември 2019, Неделя
{cmp_start...
Забавете стареенето на кожата
31 Август 2019, Събота
{cmp_start...
Вземете мерки за стомашните киселини
30 Август 2019, Петък
{cmp_start...
Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov
ELENA PETROVA ANEVA

avtoreklama

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД