Китайци разработиха "уловител" на инсулти

2789Учените разработиха ново устройство, което може да помогне за бързо и лесно диагностициране на инсулт. С него е възможно и да се наблюдава движението на кръвта.
Устройството е разработено от изследователи от Китайската академия по инженерна физика (China Academy of Engineering Physics) и Военния медицински университет в Китай (Army Medical University in China). То може да диагностицира церебралната исхемия неинвазивно и по-бързо от използваните в момента техники.
Лиго Жу, професор в Китайската академия по инженерна физика, който е и един от авторите на изследването, твърди, че с устройството може да се измерва обемът на кръвта и кръвния поток, както и оксигенацията на кръвта.
Последната представлява ниво на кислород в кръвта. Устройството използва инфрачервена дифузна оптична спектроскопия. Благодарение на нея се позволява проникването под кожата между 1 и 3 см.
Друг автор на изследването, Хуа Фенг, казва, че устройството осигурява цялостен профил на кръвта, за разлика от други устройства, които анализират само специфични аспекти на кръвния поток. Според него, за да се получи точна диагноза, трябва да се измерват колкото се може повече хемодинамични параметри, защото инсултът понякога трудно може да се открие.
В допълнение, друго много важно предимство на това устройство е, че е доста по-евтино и компактно от останалите. То също е много по-достъпно, благодарение на което ще може да бъде използвано по-често за диагностика, лечение и съответно за намаляване на риска от инсулт.
Инсултът представлява едно от най-честите състояния, което може да причини дори фатален край, поради което то се нарежда в челните класации по загуба на живот в световен мащаб. Инсултът възниква заради лошо кръвоснабдяване на мозъка. Състоянието е известно още като мозъчна исхемия. Причина за исхемичен исулт може да бъде и отлагане на плаки по артериите, състояние, което се нарича още атеросклероза. Фактори, които водят до атеросклероза, са хипертония, диабет, повишени нива на холестерол, но и много други.
За да бъде ефективно лечението му, диагнозата трябва да се направи възможно най-рано - в първите няколко часа. Симптомите на инсулт могат да бъдат главоболие, повръщане, парализа и др.
"Здравна поща"

Музиката помага за добрия сън
18 Януари 2023, Сряда
{cmp_start...
Какво се случва с хората, които ядат кисело зеле
08 Февруари 2021, Понеделник
{cmp_start...
Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov
ELENA PETROVA ANEVA

avtoreklama

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД