Идентифицирана е хормоналната връзка между диабета и хипертонията

zp hoИзследователи лекари от Медицинския колеж в Охайския държавен университет в медицинския център Уекснер твърдят, че повишените нива на хормона алдостерон, вече свързан с хипертония, може да играе значителна роля в развитието на диабета, особено сред някои расови групи.
"Това изследване е важна стъпка към намирането на нови начини за предотвратяване на голямо хронично заболяване", каза д-р К. Крейг Кент, декан на Медицински колеж. "Това показва как нашите учени за диабет и метаболизъм са съсредоточени върху създаването на свят без диабет".
Резултатите от това проучване са публикувани онлайн днес от вестник "American Heart Association".
"Алдостеронът се произвежда от надбъбречната жлеза.Няколко пъти сме знаели, че увеличава кръвното налягане.Наскоро научихме, че също така увеличава инсулиновата резистентност в мускулите и уврежда секрецията на инсулин от панкреаса. Двете действия увеличават риска от развитие на човек диабет тип 2, но въпросът е - колко ", каза д-р Джошуа Дж. Джоузеф, водещ изследовател и ендокринолог в Медицинския център в Охайо Уекснер.
Джоузеф и неговият екип са следвали 1600 души в различни популации в продължение на 10 години като част от Многоетническото проучване на атеросклерозата. Те са открили, че рискът от развитие на диабет тип 2 е повече от два пъти по-висок за хората, които имат по-високи нива на алдостерон, в сравнение с участниците с по-ниски нива на хормона. При някои етноси ефектът е още по-голям. Афро-американците с високи нива на алдостерон имат почти трикратно повишен риск. Китайските американци с висок алдостерон са 10 пъти по-склонни да развият диабет.
"Смятах, че това е обещание на баща ми.Той имаше високи нива на алдостерон, които допринесоха за неговата хипертония и мислех, че това може да бъде свързано и с неговия диабет. ние намерихме връзка с диабета ", каза Джоузеф.
Един въпрос, който остава, е защо има големи различия в риска сред различните етнически групи. Джоузеф каза, че това може да е генетика или различия в чувствителността към солта или нещо друго, и се нуждае от допълнително проучване.
Малко над 30 милиона американци имат диабет и близо една четвърт от тях не го знаят, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията. Друг от всеки трима американци има преддииабет. Въпреки настоящите превантивни усилия цифрите продължават да се покачват сред различните расови / етнически групи.
След това Джоузеф ще ръководи федерално финансираното клинично изпитване в медицинския център в Охайо Уекснер, за да оцени ролята на алдостерона в метаболизма на глюкозата. Афроамерикански участници, които имат преддиабет, ще вземат лекарства, за да намалят нивата на алдостерона. Изследователите ще проучат въздействието върху кръвната глюкоза и инсулина в тези индивиди.
"Знаем, че има връзка между алдостерона и диабета тип 2. Сега трябва да определим прагове, които ще насочват клиничните грижи и най-добрите медикаменти за лечение", каза Йозеф.
Той очаква да започне да записва пациентите в това проучване по-късно тази година.
"Здравна поща", i

Не подценявайте алергичната хрема
28 Май 2020, Четвъртък
{cmp_start...
Дебне ли край басейна COVID-19?
27 Май 2020, Сряда
{cmp_start...
Паниката е тежко страдание
26 Май 2020, Вторник
{cmp_start...
Ако краката се потят твърде много...
14 Май 2020, Четвъртък
{cmp_start...
Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov
ELENA PETROVA ANEVA

avtoreklama

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД