Какво води до отхвърляне при трансплантация?

zp trСъставът на клетките изглежда предизвиква отхвърляне на кожни присадки, но предварителната обработка на органите може да има положителни последици за трансплантациите
Когато става въпрос за отхвърляне на трансплантация, някои органи са далеч по-трудни от други. Някои трансплантируеми органи, като черния дроб, лесно се приемат от имунната система на реципиента, като рядко предизвикват имунен отговор и отхвърляне. Но кожата е много различна материя: Кожните присадки имат висока степен на отхвърляне по неизвестни причини.
Изследователите от Бригамската и женската болница (БЖБ) разбраха защо се надяват да се възползват от нови биологични прозрения не само да обяснят защо трансплантите на кожата провокират имунната система, но и какви лечения могат да се дадат на орган преди трансплантацията, за да се намали вероятността от отхвърляне. Техните открития, които имат отражение върху бъдещето на лицевата трансплантация, са публикувани в списание Nature Communications.
"Нашата работа в лабораторията се ръководи от клинично наблюдение", казва ЛеонардоРиела, дм, медицински директор на програмата за съдова трансплантация на съдови съставни тъкани в БЖБ. "Кожните присадки имат такава висока степен на отхвърляне в сравнение с други органи. Искахме да разберем защо."
Използвайки миши модел на кожна трансплантация, екипът идентифицира нова, специфична подгрупа от клетки в трансплантирани органи на донор, които предизвикаха отхвърляне. Известни като CD103 + дендритни клетки, този тип клетки изглежда играе главна роля при отхвърлянето. При негово отсъствие, изследователите наблюдават по-малко признаци, че имунната система на реципиента е била задействана и е установено, че трансплантираната кожа оцелява по-дълго.
Освен това екипът успя да смекчи отхвърлянето чрез лечение на органи преди трансплантацията. Когато кожните присадки се инкубират с противовъзпалителен микобактериален протеин, присадките оцеляват по-дълго след трансплантацията. Този ефект е породен от ензим, който може да инхибира узряването на CD103 + дендритни клетки в донорни присадки. В допълнение към тези наблюдения в модели на мишки, екипът също така изследва ефекта от добавянето на микобактериален протеин към човешките кожни присадки, като открива признаци, че това лечение може да помогне за предотвратяване на имунната реакция.
Предварителната обработка на кожни присадки или други органи преди трансплантацията представлява нова, допълваща стратегия за предотвратяване на отхвърлянето на органи. "Днес по-голямата част от лечението се фокусира върху приемащата страна, използвайки имуносупресивни лекарства, за да се опита да предотврати отхвърлянето", каза Риела. "Това, което предлагаме, е допълнителна стратегия за преодоляване на процеса на отхвърляне чрез директна обработка на донорния орган преди трансплантацията.Това може да предложи много предимства, тъй като се фокусираме върху ръката на имунната система - вроден имунитет - не може да регулира. "
Изследователите планират да продължат да тестват безопасността и ефективността на тази стратегия в предклинични модели и ако успеят, ще провеждат фаза 1 клинично изпитване при хора през следващите години.
Финансирането за това изследване бе предоставено от Фондация Пескаиса до Естадо до Рио Гранде до Сул и от Министерството на отбраната на САЩ.
"Здравна поща", i

Не подценявайте алергичната хрема
28 Май 2020, Четвъртък
{cmp_start...
Дебне ли край басейна COVID-19?
27 Май 2020, Сряда
{cmp_start...
Паниката е тежко страдание
26 Май 2020, Вторник
{cmp_start...
Ако краката се потят твърде много...
14 Май 2020, Четвъртък
{cmp_start...
Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov
ELENA PETROVA ANEVA

avtoreklama

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД