Деца даряват два кувьоза за бебетата в УМБАЛ-Стара Загора

Благотворителната акция "Жълти стотинки" продължава до края на годината, град-столица е Стара Загора


zp akcia1На 10 септември Клиниката по неонатология в УМБАЛ "Проф. Д-р Стоян Киркович" в Стара Загора ще получи два съвременни интензивни кувьоза. Дарението е събирано стотинка по стотинка от деца от цялата страна в рамките на Благотворителната акция "Жълти стотинки" - Деца помагат на деца. Тя се провежда вече единадесета година, като всяка година се избира град-столица на акцията. За 2018 година това е Стара Загора и УМБАЛ "Проф. Д-р Стоян Киркович" АД.
В Клиниката по неонатология на болницата се нуждаят от два съвременни интензивни кувьоза и два комплекта тръби за апаратите за изкуствена вентилация, а в Детска хирургия имат спешна нужда от преносим ехограф с трансдюсер за интраоперативна ехография на коремни органи, съвременен  кувьоз, какъвто липсва за нуждите на оперираните бебета и перфузор. Със събраните до момента средства са закупени първите два кувьоза, а до края на годината продължава събирането на останалата сума, с която да се закупи другата необходима апаратура.
Надсловът "Деца помагат на деца" на благотворителната акция "Жълти стотинки" е същината на акцията - стотинките идват именно от децата. Всяко дете участва, като в специална, направена лично от него, касичка събира монети, с които да помогне на друго дете и да върне усмивката на лицето му. Предавайки стотинките, всяко дете прави добро и връща здравето в живота на друго дете, негов приятел, посява семе на милосърдие и чистосърдечност. Стойността на жълтата монета, малкият жест, това е, което е истинското - чрез него и детето, и възрастните могат да сътворят красота, да видят как добрината се разтваря, действа и прави много деца щастливи. Вече традиционно в акцията участват цели детски градини и класове от училища.
Кампанията стартира през 2008 г. със събрани 4100 лв. Всяка година сумата се увелича, като през миналата достигна 53 191,75 лв. След като от педиатриите обявиха какво им е необходимо, деца, участвали активно в кампанията, лично предадоха закупеното оборудване на Детските отделения на държавните болници в градовете столици за 2017 г. - Благоевград, Карлово, Смолян и Ловеч.
За детското отделение на "МБАЛ-Благоевград" АД бяха закупени 22 болнични легла с матраци, 2 детски мобилни аспиратора; за МБАЛ "Д-р Киро Попов"-Карлово бяха закупени цветен ехограф, 2 портативни инхалатора и 5 конвекторни отоплителни печки; за МБАЛ "Проф. д-р П. Стоянов" АД-Ловеч бяха закупени сух стерилизатор за съдове за хранене, 5 компресорни инхалатора, 2 инфузионни помпи, 5 кислородни палатки за кърмачета, 4 рота метър за кислородна инсталация, електрически парен стерилизатор за пластмасови шишета и биберони, 35 гумирани протектори за легла, 20 комплекта спално бельо, 10 детски столчета и 5 масички; за МБАЛ "Д-р Братан Шукеров" АД-Смолян бяха закупени лампа за неонатална фототерапия, 2 покривала за кувьоз, 2 пулсоксиметъра за новородени, 2 инфузионни помпи, 1 термолегло за новородени, 3 гнезда за новородено за кувьоз, 1 балон за обдишване на новородени и недоносени деца, 1 аспирационна помпа.
Акцията "Жълти стотинки" - Деца помагат на деца е вдъхновена от едноименната френска кампания на Госпожа Бернадет Ширак  - "Pieces jaunes", и се координира от Сдружение "Съзидание 2012". Информация и новини за пунктовете за предаване на събраните стотинки се публикуват във фейсбук страницата й Жълти Стотинки и на сайта stotinkite.com.
Средства се събират през цялата година. В Стара Загора касички за събиране на средства има постоянно в Медицинския факултет на Тракийски университет, където студентите изразиха готовност да се включат в инициативата, както и в книжарниците "Макси Микс". Следващото организирано предаване на даренията ще бъде на 6 декември - Деня на Свети Николай Чудотворец. Те могат да бъдат превеждани по всяко време и директно по сметката на Сдружение "Съзидание 2012" в Банка ДСК, IBAN BG50STSA93000014652592, BIC STSABGSF.
 Деца, участвали активно в кампанията, лично ще предадат закупеното оборудване в УМБАЛ "Проф. Д-р Стоян Киркович" АД. Церемонията ще се състои от 11.30 ч. на 10 септември т.г. в Клиниката по неонатология на болницата.
"Здравна поща"

Ако краката се потят твърде много...
14 Май 2020, Четвъртък
{cmp_start...
Не се лишавайте от сън!
12 Май 2020, Вторник
{cmp_start...
ЕС създава хуманитарен въздушен мост
11 Май 2020, Понеделник
{cmp_start...
Опитайте правилото "72 часа"
06 Май 2020, Сряда
{cmp_start...
Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov
ELENA PETROVA ANEVA

avtoreklama

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД