Все повече жалби срещу лекари, има 150 осъдени

zp jalВ последните три години значително е увеличен броят на жалбите за лекарски грешки. Това става ясно в седмицата, в която поредна пациентка издъхна на операционната маса в Сливен.
Оплакванията, които са внесени през 2016 и 2017 г., са съответно 71 и 70 на брой, като те драматично нарастват през последната година. Само за първото тримесечие - до април 2018 г., са били 28, се разбира от доклад на етичната комисия на Българския лекарски съюз.
Интересно е също така, че същевременно се увеличават с цели 10 процента и сигналите от лекари срещу лекари и здравни институции, което почти не се случваше в миналото. Шефове на големи болници твърдят, че една от причините за увеличения брой дела срещу медици са няколко пациентски организации в страната, които подтикват граждани да търсят правата си.
Според тях тази дейност се е превърнала в бизнес модел. Оказва се, че по-голямата част от постъпилата в комисията информация се отнася до грубо и невежливо отношение от страна на медицинския персонал към пациентите. 60 процента от общия брой са за такива инциденти. От етичната комисия към БЛС потвърдиха неблагоприятната тенденция.
Според ръководството на контролния орган обаче става дума за "системна грешка". По тяхно мнение вината е в цялостното състояние на медицинското обслужване у нас, а не в отделни лекари. В момента от комисията уточниха, че са прекалено заети с най-скандалния случай от последните дни, свързан с починалата родилка в сливенската болница, и затова ще дадат повече данни за дейността си на по-късен етап. От лекарския съюз се самосезираха и задействаха проверка във връзка със смъртта на Ренета Томова.
Противно на общественото мнение за безнаказаността на "мафията в бели престилки" се оказва, че през последното десетилетие броят на осъдените медицински лица е надхвърлил 150 души. Статистиката сочи, че най-голяма част от тях са гинеколози, хирурзи и анестезиолози. Данните, които се водят от 1994 г., показват, че делата за лекарска грешка са се увеличили 20 пъти.
Случаят с починалата Ренета Томова всъщност е рецидив, тъй като на 11 юли 2001 г. отново поради лекарска немарливост почина друга родилка, но този път в Свиленград. Съдът тогава реши, че анестезиологът Добри Маргаритов е нарушил правата на медицинската практика и не е направил всичко възможно, за да спаси живота на младата Дамяна Димитрова.
"Здравна поща", източник: "БАЗП"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov
ELENA PETROVA ANEVA

avtoreklama

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД