Димка КЪНЕВА, психолог, педагогически съветник в ПГСАГ "Лубор Байер"-Стара Загора: Трябва да се придържаме към изконните си ценности

Ако приемем третия пол, един ден трябва да приемем и педофилите

Преди дни Българската академия на науките спря джендър проекта "Форум за джендър балансиран модел в училищата: българският случай". Той е разработен от Института за изследване на обществата и знанието (ИИОЗ) и предвижда обучение на учители от 4 български общини - София, Кърджали, Гоце Делчев и Видин, за това как да преодолеят проблема за неравенството между половете. Проектът е на стойност 24 000 долара и бе представен за конкурс на Националната комисия на ЮНЕСКО. Дори спорният проект да бъде одобрен за финансиране от ЮНЕСКО, той няма да получи разрешение да се използва в образователна система у нас, категорични бяха още през миналата седмица от МОН. Своето мнение изразиха и авторите на проекта за джендър модела, които заявиха, че им е наложена цензура.
По джендър проблематиката потърсихме за коментар като експерт Димка Кънева, психолог, педагогически съветник в ПГСАГ "Лубор Байер"-Стара Загора
.
***

Димка КъневаСледя темата от личен, професионален и граждански интерес. Като специалист смятам, че в нашето образование трябва да се формират традиционните български ценности. Това изключва социалните роли, които налага джендър идеологията. Участвах в петицията за отмяна приемането на Истанбулската конвенция, защото всъщност тя не урежда проблема с насилието във всичките му форми, а по-скоро вкарва джендър идеологията и социалния пол в нашето гражданско образование.
При това по начин, който да дискриминира всички останали, възприемащи традиционната мъжка и женска роля за нещо нормално.
Обезпокоително е, че през годините много неправителствени организации са имали поле за изява под различни проекти да проповядват своите идеологии в образованието. За съжаление, това не е от година-две, а от последните 10-15 години. Всички проекти, по които те са работили, звучат много добре, свързани са с проблеми на здравното образование, на половото образование, насилие, превенция и т.н.
Но във всички е била застъпена и джендър идеологията, т.е. разглеждането на пола не в неговия биологичен израз, а в социалната му функция. Истанбулската конвенция и желанието на голяма част от този неправителствен сектор да я разпишем, уреждаше абсолютен имунитет на хората, които проповядват джендър идеологията. Даваше им права, които на практика им гарантират и абсолютна неприкосновеност по отношение на българското законодателство. Мисля, че ние живеем във век, в който трябва да уважаваме свободата на избор на всеки индивид и на всяка личност. Това не трябва да бъде провокирано от насаждане на роли, които устройват една или друга част от обществото. Социалната роля, която е застъпена в джендър идеологиите, в голяма степен проповядва евроатлантически ценности, доста далеч от нашата българска народопсихология.
Освен това, социалната роля е избор, който може да направи личността, след като се е оформила като такава, след като е навършила пълнолетие. В средното образование ние работим с млади хора, които търсят себе си. Дали в една или друга плоскост, рисковете пред тях са много големи. Един от тях е половата идентификация да бъде объркана в този период. Когато говорим за социални роли, изпадаме в нелепа ситуация - ние, смятащите, че традиционните български ценности са важни за оцеляването ни като нация, като продължаване на човешкия род, ще бъдем задължени да толерираме например това, че тийнейджър на 13 години се е харесал повече в женски дрехи, не се вижда като представител на мъжкия пол и трябва да го допуснем в женската тоалетна…
Ситуацията е такава, че не трябва да сме подвластни на това какво искат 14 неправителствени организации, които получават средства от различни европейски донори, а да помислим какво е важно за българското общество, за българското семейство, за българските ценности.
Наскоро попаднах и на друга петиция, свързана именно с проекта на БАН. Запозната съм с този проект - да се дадат 28 хиляди долара за обучение на учители, които да проповядват джендър идеологията в образованието. По този повод се свързах с министъра на образованието Красимир Вълчев, не е тайна, че той е от нашия град. Дискутирахме по телефона каква е визията на МОН във връзка с джендър идеологията и застъпването й в образованието. Той ме увери, че това не е идеология, която е подкрепена от политическото ръководство. Информира ме и че в началото на месец септември се подготвя кръгла маса. На нея ще се обсъди кои ще бъдат основните ценности, които ще залегнат в предучилищното и училищното образование. С интерес ще следя развръзката, защото съм един от привържениците на традиционните роли, както съм привърженик и от позицията на психолог и на идеята, че третият пол всъщност е психопатология. Ако приемем, че трябва да толерираме цял раздел от психопатологията, това неминуемо означава, че един ден трябва да приемем и педофилите…
Дължим на предците си, най-вече продължаване на рода, създаване на здрави семейства. Истина е, че много от децата по ред причини, израстват с непълни семейства. Това достатъчно утежнява ситуацията и създава проблеми. В училищата и психолозите, и педагогическите съветници, и ръководствата, и учителите, се опитваме да направим каквото е по силите ни. Но институцията не може да замести ролята на родителя. Това означава, че трябва да се придържаме към изконите си ценности. Аз, разбира се, съм за равноправие на половете и всеки един от нас, трябва да се чувства щастлив и успешен в живота. Но има друг проблем - тези идеологии не възпитават толерантност към различната социална роля на третия пол, а налагат приемането й.
Трябва по-скоро да помислим за оцеляването ни като биологичен вид. Защото истината е, че за съжаление, медицината и фармацевтиката вървят в посока, която обслужва интересите на малка шепа хора, чиято цел е да сме зомбирани и по-малко на брой. Не можем да пълним клиниките за смяна на пол, а децата ни, заради объркване на идентичността в хода на тийнейджърството, да се подлагат на тези интервенции.
Ще направя всичко по силите си, за да нямам нищо общо с подобни пъклени планове. Най-малкото заради факта, че съм и майка на две момчета.
"Здравна поща", Радослава РАШЕВА

Дръжте домашните мухи изкъсо
01 Юни 2020, Понеделник
Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov
ELENA PETROVA ANEVA

avtoreklama

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД