Близо 50 млн.лв. допълнително са събрани от здравни осигуровки през 2015 г.

Близо 50 млн.лв. допълнително са събрани от здравни осигуровки през 2015 г. Близо 50 млн. лв. допълнително са събрани от здравни осигуровки през 2015 г. Това обяви вчера председателят на Надзорния съвет на НЗОК Кирил Ананиев по време на пресконференция. Той отбеляза, че изминалата година е била трудна за касата, заради няколко фактора. На първо място касата е разполагала с по-малък бюджет от това, което е поискал надзора. По думите му става въпрос за 80 млн. лв. по-малко. Освен това голяма част от оперативния резерв на НЗОК е бил разпределен още в началото на 2015 г., посочи той. По думите му касата е била принудена да работи и няколко месеца без да може да упражнява ефективен контрол.
Ананиев добави, че все пак касата е успяла да завърши годината без да има просрочия към изпълнителите на медицинска помощ. Той отбеляза, че НЗОК не е успяла да се разплати единствено за ноември за период от 15 дни с аптеките.
Това не беше защото нямахме необходимия ресурс да изплатим тази сума, а защото много малко беше технологичното време, в което да съберем необходимите разходно-оправдателни документи за 2300 аптеки, каза надзорникът. Той също така каза, че НЗОК не е имало как да плати надлимитната дейност на болниците, дори и при най-добро желание, защото нормативната уредба го забранява.
Председателят на надзора заяви, че касата е направила допълнително здравноосигурителни плащания в размер на 364 млн. лв., като по-голямата част от тях са дошли от резерва на НЗОК, а останалите от насъбраните вноски.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov
ELENA PETROVA ANEVA

avtoreklama

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД