Джипитата недоволстват от бюджета за здраве

Джипитата недоволстват от бюджета за здравеПредлаганите от Министерството на здравеопазването и НЗОК за промени в бюджета на изпълнителите на първична медицинска помощ, не удовлетворяват нуждите на личните лекари в страната. Това става ясно от отворено писмо на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари до ресорния министър д-р Петър Москов, управителя на Здравната каса д-р Глинка Комитов и премиера Бойко Борисов.
Според медиците предвидените средства не водят до оптимизиране на условията на работа и са в противоречие с многократно заявяваната им позиция. По техните думи приетият бюджет за здраве за догодина реално не е завишение на средствата, а „демонстрация на недооценяване и пренебрежение към водещата роля на личните лекари в системата на здравеопазването“.
Те настояват за първичната медицинска помощ през 2016 г. да бъдат отделени средства в размер на 205,5 млн. лв., съобразно препоръките на Световната банка и Националната здравна стратегия за периода 2014-2020 г.
Представителите на сдружението имат забележки и към Наредбата за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК.
Те посочват, че към тях преобладават изисквания за осигуряване на всякаква информация за пациентите, което в този вид отнема от времето за лечебно-диагностична дейност, без да води до подобряване на здравния резултат, не представлява медицинска дейност по същество и по тази причина е неприемливо.
По отношение наредбата за проучване на удовлетвореността на пациентите, личните лекари изтъкват, че това всъщност не е основният измерител на качеството на медицинската дейност.
Според тях предлаганият вариант за измерване на удовлетвореността е неиздържан и некомпетентно съставен както по отношение на цели, така и по подбраните показатели за оценка и изготвените въпросници за събиране на информация. Финансирането на дейностите по оценка на качеството да бъде извън бюджета на НЗОК, завършват становището си членовете на организацията.
Във вторник Народното събрание одобри на второ четене бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2016 г. Депутатите заложиха приходи в обществения фонд в размер на 3,2 млрд. лв.
„Здравна поща”

Дръжте домашните мухи изкъсо
01 Юни 2020, Понеделник
{cmp_start...
Не подценявайте алергичната хрема
28 Май 2020, Четвъртък
{cmp_start...
Дебне ли край басейна COVID-19?
27 Май 2020, Сряда
{cmp_start...
Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov
ELENA PETROVA ANEVA

avtoreklama

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД