Нито една болница не работи по клинична пътека с пациенти над 18 г. с муковисцидоза

Нито една болница не работи по клинична пътека с пациенти над 18 г. с муковисцидозаНито една болница в страната не работи по клинична пътека 309 за лечение на пациенти над 18 години с муковисцидоза. Това съобщи председателят на Асоциация „Муковисцидоза“ Антон Алексиев по време на пресконференция днес, посветена на световния ден за борба с това заболяване.
Той обясни, че причината е ниската стойност на пътеката. Тя е 980 лв., но лечението на един пациент излиза средно около 3000 лв. По думите му, при създаването на пътеката от НЗОК са посочили такава ниска стойност заради опасения от злоупотреби, ако цената бъде по-висока. Той попита как точно може да се злоупотребява в случая с това заболяване, след като е ясен броят на пациентите – около 200 души. Според него редно е от касата да увеличат контрола и да остойностят както трябва пътеката – около 3000 лв.
Думите на Алексиев бяха подкрепени и от други членове на асоциацията. Те обясниха, че болниците не сключват договор по пътеката, защото пациентите се приемат твърде често за лечение. Така при всяка хоспитализация лечебното заведение губи по около 2000 лв.
Председателят на Националния алианс на хора с редки болести Владимир Томов отбеляза, че след създаването на клиничната пътека се е влошил начинът, по който се лекуват пациентите. Той заяви, че България е страната с най-ниска преживямост в ЕС при болните от муковсцидоза. По думите му освен това пациентите у нас са лишени и от новите таргетни терапии, които навлизат през последните години в Европа.
„Здравна поща”

Музиката помага за добрия сън
21 Април 2021, Сряда
{cmp_start...
Какво се случва с хората, които ядат кисело зеле
08 Февруари 2021, Понеделник
{cmp_start...
Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov
ELENA PETROVA ANEVA

avtoreklama

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД