Увеличават се здравните медиатори у нас

Увеличават се здравните медиатори у насЗначителна устойчивост демонстрира здравното медиаторство у нас – от 105 през 2010 г. здравните медиатори в страната са се увеличили до 170 през 2015 г.
Догодина още 25 души ще започнат практика след получен сертификат за успешно преминат курс към столичния Медицински университет, стана ясно по време на Деветата национална среща по проект "Инициатива за здраве и ваксинопрофилактика".
Проектът стартира през март 2010 г. по повод епидемичния взрив от морбили, засегнал преди всичко ромските общности в България с над 24 000 заболели и 24 смъртни случая.
Инициативата обединява усилията на държавния, частния и неправителствения сектор за подобряване на взаимодействието между общопрактикуващите лекари, здравните медиатори и Регионалните здравни инспекции за намаляване на детската смъртност и подобряване на здравната информираност сред обществото.
За нас е от изключителна важност непрекъснато да подобряваме своето представяне в името на общата кауза – по-здраво и добре информирано общество, липса на епидемии от ваксинопредотвратими заболявания и партньорство на всички нива – в името на едно по-добро утре за нас и нашите деца, заяви проф. Ивайло Търнев, председател на Фондация "Здравни проблеми на малцинствата" и член на Управителния съвет на Националната мрежа на здравните медиатори.
Той допълни, че пропускането на имунизацията от големи обществени групи е един от основните проблеми пред здравеопазването у нас, а утвърждаването на статута на здравните медиатори - едно от големите постижения на проекта.
Националната мрежа на здравните медиатори вече е независима структура, която разчита на партньорството на всички организации от всички сектори, които споделят основни принципи за подобряване на здравеопазването сред ромските общности.
Междувременно председателят на Комисията по здравеопазването към 43-тото Народно събрание д-р Даниела Дариткова обеща, че при гласуването на Бюджет 2016 г. депутатите ще направят всичко възможно в него да се осигури финансиране за нови здравни медиатори и през следващата година.
"Здравна поща"

Осем лекарства се спират от продажба у нас
19 Септември 2018, Сряда
{cmp_start...

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД