Хранителният бизнес скочи срещу данък „обществено здраве”


Хранителният бизнес скочи срещу данък „обществено здраве”Против идеята на здравния министър д-р Петър Москов за въвеждането на т.нар. данък „обществено здраве“ застава хранително-вкусовата промишленост. Според производителите облагането на определена група хранителни продукти с допълнителна такса ще доведе до ограбване на българина чрез вдигане на цените, без да има здравен резултат“, става ясно от писмо на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България до ресорното ведомство.
В становището се посочва, че ефект за повишаване на приходите в бюджета няма да има, а напротив - той ще бъде изцяло негативен. Сигурните последствия от законопроекта са драстично увеличаване на данъци и цени, без публична дискусия и съгласието на хората, че тази мярка е желана, смята бизнесът. Според производителите това ще доведе до заливане на пазара с нерегламентиран внос с ниско качество без ясен произход и увеличаване дела на „сивата икономика” у нас.
Огромни загуби ще има за българското производство - ще фалират малки и средни предприятия, ще бъдат съкратени минимум 4000 работни места, изчисляват още от асоциацията. Очаквали се също глоби и значителни публични разходи по дела в Европейския съюз за дискриминация.
Бизнесът не вижда намерение у управляващите да се вслушат в разумни доводи и да проведат цивилизован диалог, а се стремят само към силово налагане на чудовищни наказателни мерки, твърдят от Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България.
Те обявяват мярката за неефективна, тъй като здравните мотиви на закона били недоказани.
Според тях усилията трябва да бъдат фокусирани върху подкрепа на активен начин на живот, масов спорт и повишена информираност за балансиран хранителен режим.
В случай, че данък „обществено здраве“ се приеме, представителите на индустрията и всички бизнес структури, които стоят зад нея, ще потърсят правата си пред европейските институции.
Ще отстояваме позицията си непоколебимо, за да не допуснем с данъка да бъде унищожен малкия и среден бизнес, който е гръбнака на всяка една работеща икономика, завършва писмото.

„Здравна поща”

Музиката помага за добрия сън
18 Януари 2023, Сряда
{cmp_start...
Какво се случва с хората, които ядат кисело зеле
08 Февруари 2021, Понеделник
{cmp_start...
Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov
ELENA PETROVA ANEVA

avtoreklama

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД