523 чужди лекари са вписани в регистъра на БЛС


523 чужди лекари са вписани в регистъра на БЛС523 лекари с чуждо или двойно гражданство са вписани в регистъра на Българския лекарски съюз, съобщиха от съсловната организация. Чуждестранните лекари са от общо 53 държави. Най-много са медиците от Македония - 83, следват Индия и Турция - по 60, Русия - 59, Сирия - 36, Гърция - 34, Украйна - 28. Членове на БЛС са и по петима лекари от САЩ и Великобритания, 2 от Япония и Германия, 12 от Иран, 6 от Ирак, 11 от Чехия, по 6 от Полша и Афганистан, 14 от Сърбия, по 3-ма от Бангладеш, Казахстан, Китай, Палестина и Йордания, 15 от Ливан, 12 от Нигерия, 5 от Йемен.
По един представител имат Швеция, Дания, Канада, Франция, Ирландия, Грузия, Италия, Сомалия, Виетнам, Израел, Либия, Австралия, ОЕА, Куба и др.Голяма част от медиците от по-екзотичните държави са завършили у нас и затова е лесно и да получат право да практикуват тук. Повечето от лекарите от Русия и бившия Съветски съюз обаче са завършили в родината си. В последната година има ръст на вписаните лекари от Сирия и региона, уточняват от БЛС. По принцип броят на вписаните у нас чуждестранни лекари расте, но с малко. Далеч не всички регистрирани целят да останат в България, за част от тях страната ни е трамплин за ЕС.
Тази година 364 лекари с българско гражданство са поискали от съсловната си организация удостоверения за членство, задължителни при постъпване на работа в чужбина. Общо 548 медици са напуснали България през миналата година, сочи справката. За 2012 г. и 2013 г. те са били съответно 447 и 408, т.е. броят на напускащите расте.
„Здравна поща”

Не се лишавайте от сън!
12 Май 2020, Вторник
Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov
ELENA PETROVA ANEVA

avtoreklama

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД