Няма да спират пенсиите на работещите инвалиди

Няма да спират пенсиите на работещите инвалидиВ мое интервю дадено по телефона, в. „24 часа” пише, че ще се спират пенсиите на работещите инвалиди, което в разните преракзаквания в интернет медиите е достигнало до твърдението, че обмисляме да се спрат инвалидните пенсии на хората в трудоспособна възраст. Това просто не е вярно! Това написа в профила си във Фейсбук министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин.
Това, което казвам не за първи път е, че при промяната на системата на
отпускане на помощи и пенсии за инвалиди, трябва да търсим възможности за трудова реализация на хората с увреждания, която отговаря на тяхното състояние и възможности. От това въобще не следва прекъсване на пенсиите, посочва той.
От думите на министъра става ясно още, че се обсъждат различни варианти на стимулиране на работодателите, които да осигурят на едни зает с увреждане много по-висок доход от „мизерната инвалидна пенсия“. Ако по това има несъгласие - готов съм да чуя аргументи. Аз обаче няма да предлагам по никакъв начин намаляване на доходите на хората с увреждания - те и сега са достатъчно ниски. Целта е системата да стане по-справедлива и да насочва повечето средства към тези, които имат най-голяма нужда, посочва още Калфин.
Вчера "24 часа" публикува интервю с министъра, в което той казва, че промените, по които работят заедно с министър Москов, включват идеята след експертизата да има медикосоциална комисия, която да оценява потребностите на всеки човек с увреждания, включително и възможностите му да работи. „Когато става въпрос за хора в трудоспособна възраст, тя ще преценява с определено заболяване какъв тип работа може да върши човекът. И след това ще се потърси възможност за конкретния човек да участва на трудовия пазар“, казва пред изданието Ивайло Калфин. На въпрос Тези работещи хора с увреждания ще бъдат ли лишавани от инвалидна пенсия, за да има повече пари за останалите, които не могат да работят, министърът отговаря: Това е идеята. Освен това ще се даде възможност за по-големи доходи, а не един човек, който може да работи, да разчита само на ниската инвалидна пенсия. Възможно е вместо сумата да се явява пряко подпомагане, да бъде насочена към насърчаване на работодателя да назначи човек с увреждания. Това не изключва, разбира се, плащанията за асистенти, помощни средства и пр.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov
ELENA PETROVA ANEVA

avtoreklama

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД