В Агенцията по приватизация смятат, че приватизирането на болници противоречи на Конституцията

Руси СтатковНамеренията за продажба на болниците в Закона за лечебните заведения са противоконституционни и трябва да бъдат отменени, заяви Руси Статков от Надзорния съвет на Агенцията за приватизация.
По думите му се нарушават цели 7 разпоредби от Конституцията. Отделно предложенията противоречат и на Закона за нормативните актове, на Закона за приватизация и следприватизационен контрол, защото се въвежда ред, който изключва НС.
По същество се изключва онази възможност да се прави доклад на Министерския съвет пред НС за изключването на всяко дружество, болнично заведение, което е в специален забранителен списък - над 70 болници. Говорим какво налага съответното лечебно заведение да бъде или не в списъка, кои са конкретните социални и финансови аргументи, обясни Статков.
От приватизацията са изключени само два вида лечебни заведения. Едните са свързани с помощта, която е на Центровете за психична помощ и онкологичните. Всички други могат да бъдат приватизирани, каза още Статков.
Нищо не налага да се прави това. Това беше безумна стъпка на хора, които не познават собствения си закон и закона за приватизация. Във връзка с това, което се коментира, изявленията на министъра на здравеопазването, че щяло да се даде възможност да се приватизират болниците - от 1999 г. съществува възможност и са приватизирани много частни болнични заведения. От сега действащия закон има ред за приватизация и този ред включва НС, коментира Статков.
Тази седмица беше обявено, че приватизацията на болници няма да бъде включена в Закона за лечебните заведния. Първи това стори премиерът Бойко Борисов пред НС, а след това и здравният министър Петър Москов каза, че го прави заради противоречивите настроения, а не защото не е убеден в предложението.
„Здравна поща”

Пъпешът е лятна витаминозна лавина
14 Юли 2019, Неделя
{cmp_start...
Студен коктейл в лятната жега
07 Юли 2019, Неделя
{cmp_start...
Лятото обича красивите крака
07 Юли 2019, Неделя
{cmp_start...
Стволови клетки срещу косопад
07 Юли 2019, Неделя
{cmp_start...

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД