Началникът на съдебната медицина в Александровска болница подаде оставка

Началникът на съдебната медицина в Александровска болница подаде оставкаПроблем с хладилната инсталация затвори столичната морга към Александровската болница за няколко дни. Проблемът е в работата на климатичната система на една от камерите, а причината за това е системно претоварване. От болницата посочват, че трупохранилището е изградено преди 12 години и има капацитет за 80 трупа, а в момента там има 105.
В създалата се ситуация началникът на Клиниката по съдебна медицина д-р Станислав Христов е подал оставка. Той заяви, че в продължение на 10 години никой не е обърнал внимание на проблемите в Съдебна медицина. Към момента дефектиралата климатична система е поправена, но проблемът с недостатъчния капацитет на моргата не е решен. Аз съм си подал оставката като началник на клиниката, но не и като ръководител на катедрата, защото вече 10 години не се обръща внимание на проблемите в съдебна медицина и в резултат на това имаме много задържани трупове, уточни Христов.
Тъй като капацитетът на столичното трупохранилище е по-малък от реалните нужди, хладилната инсталация често се претоварва. Последният такъв случай е преди седмица.
От болницата са категорични, че проблемът възниква от покойници с неизяснена самоличност, както и от такива, на които е издаден смъртен акт, но роднините им не са ги погребали. След поредния проблем с инсталацията Столична община е отпуснала пари, с които са извършени служебни погребения на 25 души. Това обаче не решава проблема, тъй като моргата остава затворена за няколко дни.
След получаване на информация за проблем с инсталацията е възложена доставка от чужбина на резервна част, необходима за нормалното функциониране на климатика в трупохранилището. От Александровска болница съобщиха, че нужният апарат вече е доставен и моргата отново е в състояние да приема покойници. Проблемът е, че и към омента техният брой е по-голям от капацитета на хранилището.
„Здравна поща”

Музиката помага за добрия сън
18 Януари 2023, Сряда
{cmp_start...
Какво се случва с хората, които ядат кисело зеле
08 Февруари 2021, Понеделник
{cmp_start...
Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov
ELENA PETROVA ANEVA

avtoreklama

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД