НЗОК и тази година не плаща лечението на 14 редки болести

Владимир ТомовНационалната здравноосигурителна каса и тази година не заплаща лечението на 14 вида редки болести.
Сред загърбените заболявания са макулна дегенерация и други дегенерации на ретината, хроничен панкреатит, заместителната терапия на българите с рак на панкреаса, миомна болест, автоимунен хепатит, вродени дефицити, показва справка на „Труд“.
Въпреки че отдавна лекари и пациенти подават молби към Министерството на здравеопазването диагнозите да бъдат включени в Наредба 38, осигуряваща безвъзмездно лечение, ресорните министри регулярно отказват тези болести да влязат в Позитивния списък с медикаментите, които касата покрива.
До края на май медици и пациентски организации имат право да предлагат за одобрение още непредвидени от системата заболявания.
Председателят на Сдружение „Открито за раните“ Данислава Захариева и шефът на алианса на хората с редки болести Владимир Томов вече са внесли документите за финансиране на терапията на 100-те българи с гноен хидраденит
Това е изключително болезнено заболяване, което протича с възпаления в областта на подмишниците и слабините.
Статистиката сочи, че българите с макулна дегенерация и дегенерация на ретината на задния полюс на окото са над 4000 души, тези с хроничния панкреатит са над 6000 души, а за останалите диагнози като миомната болест статистика няма.
Представителите на пациентските организации са категорични, че министерството не може да дели болестите на значими и незначими.
Те припомнят, че дори и редките заболявания вече не са толкова редки и достъпът до финансиране е единствената надежда за живот на страдащите от тях.
По последни данни близо 5 на сто от българите живеят с редки заболявания. Едва 5% от случаите са лечими.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov
ELENA PETROVA ANEVA

avtoreklama

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД