ВАС отмени лимитите на болниците

ВАС отмени лимитите на болницитеТричленен състав на Върховния административен съд отмени лимитите на болниците, заложени в новата методика за финансиране с болниците, която влезе в сила през март.
Скандалният документ разбуни духовете в здравеопазването буквално за часове и предизвика протести на лекари и пациенти. Причината бяха орязаните бюджети на лечебните заведения, както и опасността от появата на дълги листи на чакащи за лечение пациенти.
В средата на април пък Центърът за защита правата в здравеопазването и Националното сдружение на частните болници дадоха методиката на съд с мотива, че тя противоречи както на Конституцията, така и на Закона за здравето.
Според документа лечебните заведения, които приемат спешни пациенти, ще получат 95% от изработените през миналата година пари, а тези без спешност - до 90%.
На последното си заседание магистратите се застъпват за интересите на гражданите и лекарите и сега Националната здравноосигурителна касаще трябва да се разплаща с лечебните заведения по старите правила, без никакви финансови ограничения. Според експертите това неминуемо ще доведе до преразход в бюджета за здраве до края на годината.
Решението подлежи на обжалване в 7-дневен срок. Министерството на здравеопазването увери, че правителството ще се възползва от правото си да отнесе казуса до по-горна инстанция.
„Здравна поща”

Кардиогенната кашлица обикновено е суха
21 Март 2019, Четвъртък
{cmp_start...
Да влезем "под кожата" на паникулита
14 Март 2019, Четвъртък
{cmp_start...
Синдромът на Фелти крие много загадки
19 Февруари 2019, Вторник
{cmp_start...

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД