За първи път направиха операция на глаукома с поставяне на вътреочен имплант

За първи път направиха операция на глаукома с поставяне на вътреочен имплантЗа първи път в България бе демонстрирана на живо модерна операция на глаукома чрез поставяне на вътреочен имплант. Това се случи в рамките на Годишната среща на Съюза на очните лекари в България, която се проведе в Пловдив. Събитието е най-големият научен форум в офталмологията и се състоя за 18-и пореден път.
Операцията бе извършена от проф. д-р Мариета Конарева от Клиниката по очни болести към УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив. Оперираната е 57-годишна пациентка, страдаща от глаукома.
Поставянето на вътреочен имплант е най-съвременният начин за стопирането на болестта.
Имплантът, наричан още „воден шънт“, представлява стоманена тръбичка с дължина 2,64 милиметра. С помощта на микроскоп тръбичката се имплантира в окото, а през нея се оттича течността, която повишава вътреочното налягане.
Високото вътреочно налягане е основният фактор за развитие на глаукома, тъй като то уврежда зрителния нерв. Това води до необратима слепота, при което зрителният нерв не може да бъде възстановен. На живо бе демонстрирана и лазерна катарактална хирургия. Операциите бяха извършени от д-р Димитър Тасков. Той оперира двама пациенти – мъж и жена на възраст 55 и 65 години.
При мъжа операцията бе „2 в1“ – едновременно с премахването на пердето бе отстранен и астигматизмът. Това става чрез поставянето в окото на т.нар. торична леща – също вътреочен имплант.
И трите операции бяха предавани по сателитна връзка от операционната на Очна болница „Луксор“. Те бяха наблюдавани от близо 200 наши и чуждестранни лекари, гости на конгреса.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov
ELENA PETROVA ANEVA

avtoreklama

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД