Пациент осъди НЗОК за 74 000 лв.

Пациент осъди НЗОК за 74 000 лв.Състав на ВАС осъди НЗОК да заплати близо 74 000 лв. на пациент, за това, че не му е издадено навреме разрешение за лечението в чужбина - формуляр S2, съобщават от Центъра за защита правата в здравеопазването.
Пациентът страдал от рядък вид лимфом, който не може да се повлияе от прилаганите в България методи на лечение. Заболяването е бързо прогресиращо. Пациентът подал искане до НЗОК за издаване на формуляр S2, но не получил отговор. Четири месеца след подаване на заявлението пациентът повторно се обърнал към касата, а оттам му отговорили с писмо, с което преписката се изпраща в МЗ.
Междувременно, заболяването прогресирало и пациентът заминал на собствени разноски. Разходите по лечението – близо 80 000 лева, са осигурени с кредити и заеми.
Следва съдебна сага. Пациентът подава жалба срещу отказа на НЗОК да издаде формуляр S2. Две административни съдилища повдигат спор за подсъдност. В крайна сметка съдът отменя отказа на НЗОК да издаде формуляр S2, като незаконосъобразен. Решението е потвърдено от ВАС.
По неизвестни причини, вместо да изплати сумата на направените разходи, НЗОК издава формуляр S2 – две години след извършването и заплащането на лечението.
Следва ново дело, този път по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, нови две инстанции, нови експертизи и накрая в ВАС постановява окончателния съдебен акт, с който касата се осъжда да изплати обезщетение. От подаването на първото искане до НЗОК са изминали 3 години.
„Здравни новини”

50 000 искат оценка заради личен асистент
10 Юни 2019, Понеделник
{cmp_start...
Внимание: Западнонилска треска и Тоскана
10 Юни 2019, Понеделник
{cmp_start...
Нови заразени с морбили у нас
03 Юни 2019, Понеделник
{cmp_start...
Как наркотиците влияят на зъбите
27 Май 2019, Понеделник
{cmp_start...

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД