България и Румъния си сътрудничат в Спешната помощ

д-р АрафатБългария и Румъния ще си сътрудничат в процеса на модернизация на Спешната помощ у нас. Това стана ясно след среща между министърът на здравеопазването д-р Петър Москов и заместникът му д-р Ваньо Шарков с държавен секретар по здравеопазването на Румъния д-р Раед Арафат вчера.
Д-р Арафат представи румънската концепция за системата на Спешна помощ по време на посещение на спешния център в Букурещ. Москов и Шарков се запознаха отблизо с работата на румънските колеги, с триажа на системата и наличната медицинска техника.
Те видяха още Мобилната служба за спешна помощ, реанимация и спасяване (SMURD), която се финансира от Министерство на здравеопазването, Министерство на вътрешните работи, дарения и спонсори.
В нея си сътрудничат лекари от болниците за спешна помощ, пожарникари, пилоти и планинските спасители. Д-р Арафат е създател на най-успешния модел на Спешната помощ през последните години. Той е стартирал метода на доброволни начала преди повече от 23 години в града, в който работи, привличайки в Спешната помощ пожарната, полицията и армията на страната, което значително съкратило времето за достъп до медицинска помощ при спешни случаи. Моделът постепенно е бил въведен и в други райони на северната ни съседка, а през 2006 г. е официално признат от румънското правителство.
В момента системата за Спешна помощ се радва на над 80% одобрение от обществеността и се смята за единственото ефективно функциониращо звено на румънската здравна система, поради което и се финансира приоритетно с пари от държавния бюджет. По думите на Раед Арафат 4 години след реорганизацията на Спешната помощ в Румъния смъртността там е намаляла с 11%.
„Здравна поща”

Дръжте домашните мухи изкъсо
01 Юни 2020, Понеделник
{cmp_start...
Не подценявайте алергичната хрема
28 Май 2020, Четвъртък
{cmp_start...
Дебне ли край басейна COVID-19?
27 Май 2020, Сряда
{cmp_start...
Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov
ELENA PETROVA ANEVA

avtoreklama

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД