Министър Москов: Здравните вноски няма да се вдигат

Министър Москов: Здравните вноски няма да се вдигатНяма никакво намерение за вдигане на задължителната здравна вноска. Става въпрос за хората, които се осигуряват от държавата. Това коментира министърът на здравеопазването Петър Москов.
Той добави: "Тук говорим за запазване на здравната осигуровка на самоосигуряващите се и държавата да бъде адекватен платец. Частта от обществото, която си плаща осигуровките и е изрядна, трябва да види причини, за да продължи да го прави. Трябва да се спазват законите. Началото на борбата с корупцията започва, когато има яснота какво се случва на входа на системата. Никой няма да натоварва хората, които са в тежко положение и безработни".
В ефира на БНТ отново беше обяснено, че неосигуряващите се здравно все повече и повече ще могат да ползват услугите на спешния пакет, който ще бъде ясно регламентиран. Когато говорим за родилки и деца, е ясно, че плаща държавата. Един от приоритетите на държавата е детското и майчинското здравеопазване, обясни министърът. Спешните случаи не зависят от това дали сте здравноосигурени или не, добави той.
Парите на здравната каса се източват и в това няма съмнения. Трябва да има изсветляване на изразходването на средства. Това е много сериозен разговор, стана ясно по време на гостуването на Москов.
Той добави: "Задължението към здравноосигурителната система трябва да важи за всички. Аз не мога да дам конкретен отговор как хората трябва да си плащат осигуровките. Гарантирам, че няма да има проблем с лекарствата за онкоболни".
Темата с неплащането на осигуровки също беше засегната. Според министъра проблемът не е в конкретните хора, а в политическатак класа, която ти казва, че ако не гласуваш за нея, можеш да не плащаш. "Ако лъжем системата, че й плащаме, тя ни лъже, че ни лекува", категоричен беше Москов. И каза, че през миналата година НЗОК е дала 50 млн. лева за "възстановяваща медицина" - например пращане на санаториум.
"Здравна поща"

Дръжте домашните мухи изкъсо
01 Юни 2020, Понеделник
Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov
ELENA PETROVA ANEVA

avtoreklama

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД