При хепатит С пийте по две чаши кафе дневно

При хепатит С пийте по две чаши кафе дневноПодобряването и промяната в хранителния режим на хората с хепатит С цели да улесни и подобри работата и функционирането на черния дроб. Режимът на хранене не цели директна борба с вируса, но все пак здравословното хранене подсилва имунната система, което увеличава съпротивителните сили на организма срещу инфекцията.
На първо място е необходимо да избягвате приема на храни, които натоварват черния дроб.
Забранена е употребата на спиртни напитки, тъй като увредения орган изпитва сериозни затруднения при преработката на алкохола, което води до интоксикация на организма. Трябва да стоите далеч от всякакви мазнини и пържени храни за сметка на въглехидратите и белтъчините, като намалите до минимум физическите натоварвания и спорта, защото те влияят отрицателно върху възстановяващия се черен дроб.
Противно на очакванията, колкото храната е по-разнообразна и има всичко в нея, толкова е по-голяма вероятността болният орган да я поеме и обработи безпроблемно. Ако човек стигне до крайности в диетата, например започне хранене основно с плодове, то тогава е по-вероятно да натовари черния си дроб и да се влоши.
Умереният прием на белтъчини трябва да бъде нормална част от вашата диета. Ако сте загрижени за съдържанието на мазнини, избирайте източници на белтъчини с ниско количество на мазнина.
Повечето експерти препоръчват хората с хроничен хепатит да избягват консумацията на сурови или полусурови мекотели.
Фабричните храни могат да съдържат химически добавки, както и високи нива на натрий, поради което се препоръчва намаляване на консумацията на консервирани и замразени храни, както и на храни от заведения за бързо хранене.
Трябва да се ядат и зелени зеленчуци. Сдъвквайте добре храната и се хранете по-често, но в по-малки количества. По този начин ще имате по-добър контрол върху нивото на промяната в нивата на кръвната си захар, както и ще получавате енергия от храната по-равномерно през деня.
Бавното хранене пък спомага за събуждането на парасимпатиковия дял на вегетативната нервна система. Парасимпатикусът е отговорен за правилната секреция на различни храносмилателни сокове, като стимулира моторната и секреторната функция на храносмилателния тракт.
Пийте достатъчно големи количества вода всеки ден, но не приемайте много течност заедно с храната, тъй като тя разреждат стомашните сокове, които са много важни за доброто храносмилане.
Трябва да се избягва консумацията на грейпфрути в комбинация с прием на лекарства! Множество публикувани изследвания показват, че този плод блокира разграждането на приетите лекарства и отделянето им в организма.
Консумацията на моркови при хора с увреден черен дроб пък може да доведе до хипервитаминоза А. Големите количества натрупан витамин А в организма може да доведе до стеатофиброза (увреждане на черния дроб вследствие натрупване на мазнини в него), а в някои случаи и до цироза.
На ден не трябва да се взимат повече от 2500 единици витамин А, иначе той става токсичен.
По време на интерфероново лечение се блокира синтеза на белтък в организма. Поради това е препоръчително хората на интерфероново лечение да ядат повече месо, сирене, извара, кисело мляко, като по този начин се повлиява нивото на левкоцитите и хемоглобина. Липсата на белтъчини в храненето по време на лечение може да засили симптомите на самото лечение и да доведе до по-бърза умора и изтощеност при лекуваните пациенти.
И още – сред най-верните съюзници в борбата срещу хепатит е и любимото кафе, които можете да консумирате в неограничени количества! Нещо повече – специалистите препоръчват поне по две чаши от черната напитка дневно и това съвсем не е случайно – защото тя доказано забавя развитието на чернодробни заболявания.
Според последни изледвания на Американския национален институт за борба с рака препоръчителните две чаши намаляват с 53% риска от влошаване при хроничен хепатит C или други заболявания на черния дроб в напреднал стадий в сравнение с пациентите, които не пият топлата напитка.
Авторите на изследването предлагат две хипотези за наблюдавания ефект на кафето - то намалява риска от диабет тип 2, често свързван с чернодробни заболявания и от възпаление, което е причина за чернодробна цироза.
"Здравна поща", i

Дори миризмата на шоколада е полезна
30 Ноември 2020, Понеделник
{cmp_start...
Българите не са наясно с ваксината срещу COVID-19
30 Ноември 2020, Понеделник
{cmp_start...
Доц. Мангъров става шеф на COVID отделение
10 Ноември 2020, Вторник
{cmp_start...
Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov
ELENA PETROVA ANEVA

avtoreklama

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД