Д-р Евгени ХРИСТОЗОВ, специалист-дерматолог и собственик на серматологичен център "Леге Артис": При нас пациентите плащат за ефект, не за процедура

д-р евгени Христозов- Д-р Христозов, изпращате една година, пълна с новости. Какво се случи през 2014 г. в дерматологичен център "Леге Артис"?
- Да, наистина изпращаме една година на новостите. Ще започна с най-важното според мен - квалификацията. Аз и д-р Снежана Георгиева, заедно или поотделно, участвахме в повече от 8 обучения извън страната. Бяхме на когрес в Япония през пролетта, след това на едно много интересно обучение за новите филъри в Цюрих. Последва уникален курс по кадаври в престижния лондонски Кралски колеж по хирургия. Обучението си състои в инжектиране на филъри на отрязани и прясно замразени глави от трупове. След това се реже, за да установи дали филърите са инжектирани на правилното анатомично място, дали са засегнати важни съдове и нерви. Това е безценна практика. Подобни курсове са много редки, защото няма достатъчно глави. Европейското законодателство не позволява такъв тип боравене с трупове и главите се внасят от САЩ. Бяхме и на европейския конгрес в Амстердам, а после отново на обучение по кадаври в университета в Ница. То е свързано с навлизането на един нов филър на европейския пазар, включително и на българския.
За разлика от всички други, които съдържат хиалуронова киселина, той е калибриран, т.е. съдържа само чиста монофазна хиалуронова киселина, частиците на която са с еднакъв размер. Практически това означава много по-голям комфорт за пациента при инжектирането и много добро разпределение на филъра в тъканите, без бучки и уплътнения. Освен това със същото количество филър постигаме много по-големи корекции. И цената не се различава от тази на другите хубави филъри.
- Закупихте и нова апаратура...
- Един от новите ни апарати е александритен лазер от най-добрата фирма в света - "Кандела". Купихме го миналата година. Той е за перманентна епилация. За разлика от всички по-стари апарати и от всичко, което е на пазара в момента, той предлага много по-висока мощност при много висока скорост. Епилация на подмишници се случва за около 3 минути, на крака - за около 40 мин. Този по-къс период от време, както и ниската цена на консуматива при този тип апарати, ни позволиха да намалим драстично цените. Времето за обработка намаля приблизително 6 пъти, цените намаляха 3-4 пъти, без да падне качеството. С този апарат могат да се работят и пигментации по лицето и крайниците - възрастови петна и др.
Втората ни новост е СО2 лазер. Ние имаме СО2 лазер от 6 години, но решихме да купим още един, защото той е от най-ново поколение. Без да навлизам в технически подробности, ще кажа, че той дава по-добър резултат от една процедура, по-безболезнени процедури и по-малко рискове. Използва се главно за лечение на белези от изгаряния, акне, на разширени пори, за премахване на бръчки, за стягане на кожата, за избелване. Има хирургичен режим, при който можем да премахваме много бързо и безболезнено и с добър козметичен резултат дребни образувания по кожата. Подходящ е за премахване на брадавички при малки деца. Цените отново не са високи.
Третият апарат, който купихме, все още не е при нас заради митнически усложнения, но го очакваме. Това е лазер за лечение на акне, на червени белези от акне, на всякакъв вид повърхностни капиляри и зачервявания по кожата, на родилни петна и на хемангиоми при децата. Този лазер, както и предния, за който говорих, са уникални за България. Сега една колежка в София ще купи СО2, но Стара Загора беше първа.
Последният ни апарат не е за терапия, а за диагностика. Също е единствен в България и на Балканите. Той представлява нещо като компютърен скенер на кожата на лицето. Дава информация за вида и дълбочината на пигментацията по кожата, оценява я като релеф - наличие на разширени пори, белези, бръчки, разширени капиляри. Ценното в този апарат е, че освен, че дава абсолютната информация за това какво се случва в кожата на дълбочина 3-4 мм, той сравнява получените данни с една огромна база данни от над 300 000 пациенти и дава резултатите спрямо средните за тази възрастова група и пол. Оценява също така бактериите в кожата, което е много ценно при пациентите с акне.
Всички тези апарати ни дават две основни предимства. Първо - ставаме по-добри диагностици, а така можем да лекуваме и по-добре, особено с лазерите. На второ място - това ни дърпа на светлинни години пред подобните центрове в страната. И още нещо - когато правим лазерна терапия на кожата, ние вече можем съвсем обективно да покажем на пациента какво подобрение има, какъв е ефектът от това, което правим. При нас пациентите плащат за ефект, а не за процедура.
- Казахте, че има новости и по отношение на организацията на работата.
- И последната новост - въведохме нов вид терапевтични протоколи за лечение на пигментации, на акне, на капиляри и за подмладяване на кожата на лицето. Направихме три вида терапевтични протоколи - максимум, оптимум и минимум. Пациентът плаща една определена сума и ние правим всичко, което е необходимо и толкова пъти, колкото е необходимо, за да постигнем ефекта. По този начин не сме ограничени в използването само на един апарат. Можем да използваме всичко, за да постигнем най-добрия ефект, а пациентът има предсказуемост и сигурност. Досега например, ако трябваше да лекуваме белези от акне, която е една от най-скъпите и трудни процедури, пациентите трябваше да приготвят 700-800 лв. за един курс на лечение при условие, че белезите са само по бузите. Сега, ако изберат програмата минимум, ще платят 250 лв. за между 10 и 14 процедури. Цената на процедурата намалява 2-3 пъти, а ефектът е по-добър. Това е изцяло нов подход и не се прилага никъде в България - пациентите да плащат за ефект, а не за брой процедури.
"Здравна поща", Мадлен ПЕЕВА 

Музиката помага за добрия сън
18 Януари 2023, Сряда
{cmp_start...
Какво се случва с хората, които ядат кисело зеле
08 Февруари 2021, Понеделник
{cmp_start...
Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov
ELENA PETROVA ANEVA

avtoreklama

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД