Смартфоните увреждат гръбначния стълб

 Смартфоните увреждат гръбначния стълбГлавата на възрастен човек в изправено положение тежи средно между 4 и 5 килограма. Заради това, което физиците наричат гравитационно притегляне обаче, главата е толкова по-тежка, колкото по-наведен е вратът.
Хората прекарват средно 2 до 4 часа всеки ден с неестествено превит врат, изпращайки имейли или текстови съобщения. Това е равностойно на между 700 и 1400 часа годишно.
Според група изследователи от Ню Йорк по гръбначна хирургия и рехабилиционна медицина, лица, използващи до голяма степен своите смартфони, са подложени на допълнителен стрес на гръбначния стълб и в продължение на по-дълъг период от време, това може да доведе до състояние, което се нарича „Text Neck”.
Диаграмата показва нагледно, че колкото по-наклонена напред е главата, толкова по-голяма е силата упражнявана върху гръбнака, което води до увреждания, за които дори не сме и предполагали.
Проучването извежда на показ факта, че едно 7-годишно дете, може да се нуждае от операция, ако използва смартфон за продължителен период от време, заемайки неправилна поза.
Изследването установява, че навеждайки врата си под ъгъл от 60 градуса, за да видим по-добре селфитата си, упражняваме налягане от почти 30 килограма върху горната част на гръбначния стълб.
Това натоварване може да доведе до ранно износване, скъсвания, дегенерация и хирургическа намеса, посочват специалистите.
"Здравна поща"

Музиката помага за добрия сън
21 Април 2021, Сряда
{cmp_start...
Какво се случва с хората, които ядат кисело зеле
08 Февруари 2021, Понеделник
{cmp_start...
Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov
ELENA PETROVA ANEVA

avtoreklama

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД